/ Blog / Εξεταστική: Πώς να κάνεις πιο ποιοτικό το διάβασμα σου
Εξεταστική: Πώς να κάνεις πιο ποιοτικό το διάβασμα σου

Εξεταστική: Πώς να κάνεις πιο ποιοτικό το διάβασμα σου

Το πιο δύσκολο πράγμα στην εξεταστική είναι να μπορέσεις να συγκεντρωθείς. Ειδικά μόλις καλοκαιριάσει και το μυαλό τρέχει στις βουτιές, τα κοκτέιλ και τα πάρτυ, η κατάσταση μοιάζει ακόμη περισσότερο βουνό. Είναι όμως έτσι πραγματικά; Ή μήπως έτσι νομίζεις; Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσουμε μερικά ακόμη tips για να κάνεις πιο ποιοτικό το διάβασμα σου και ο δρόμος για τις διακοπές, θα σου φανεί ακόμη πιο σύντομος!

1: Διάλεξε πού θα διαβάσεις

Επίλεξε ένα συγκεκριμένο χώρο για να διαβάζεις. Φρόντισε ο χώρος που θα διαλέξεις να έχει αρκετό φως, ώστε να μην κουράζονται τα μάτια σου. Καλό θα ήταν να επιλέξεις ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, όπου δε θα σε επηρεάζει η φασαρία του δρόμου ή των γειτόνων και θα μπορείς να συγκεντρωθείς πιο εύκολα στο διάβασμα. 

2: Κάνε συχνά διαλλείματα 

Το διάλλειμα είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείς να σχεδιάσεις για ένα αποδοτικό διάβασμα. Σου συνιστούμε να κάνεις μικρά διαλλείματα 15 - 30 λεπτών ανά δύο ώρες διαβάσματος. Όσο πιο συχνά επαναλαμβάνεις αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο πολύ θα διαπιστώνεις ότι ο χρόνος περνάει χωρίς να κουράζεσαι. Αλλά πρόσεξε… στο διάλλειμα σου, καλό θα ήταν ν’ αποφύγεις πράγματα με τα οποία ενδέχεται να “κολλήσεις”. Ξέρεις, Social Media, Netflix και τα γνωστά!

3: Διάβασε με παρέα

Το διάβασμα με παρέα συμφοιτητών μπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά ενδέχεται και να σε αποσυγκεντρώσει. Οπότε επίλεξε φίλους που είναι στο ίδιο mood με εσένα και δίνετε το ίδιο μάθημα. Χαλαρώστε, γελάστε, βοηθήστε ο ένας τον άλλον και ανταλλάξτε σημειώσεις. Το άγχος περνάει πιο εύκολα όταν μοιράζεται. 

4: Μοιράσου τι έμαθες

Ξέρουμε, μπορεί να σου θυμίζει το σχολείο, αλλά δεν είναι έτσι. Μεταδίδοντας σε κάποιον που δεν έχει ιδέα από το αντικείμενο, τι έμαθες διαβάζοντας το μάθημα για την εξεταστική, θα μπορέσεις να διαπιστώσεις εάν έχεις κατανοήσει επαρκώς το θέμα. Μπορείς να συζητήσεις, να σου κάνουν ερωτήσεις ή να εξηγήσεις μία έννοια που για εσένα είναι δυσνόητη. Εννοείται, ότι μπορείς να κάνεις το ίδιο και με κάποιον συμφοιτητή/τρια σου, ώστε να επωφεληθείτε και οι δύο από το διάβασμα. Σε αυτή την περίπτωση, κάντε τη διαδικασία και αντίστροφα. Εάν είσαι ακουστικός τύπος, μπορεί να σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη μελέτη σου. 

5: Φτιάξε σημειώσεις

Η δημιουργία των δικών σου σημειώσεων ή διαγραμμάτων με τα βασικά σημεία του βιβλίου, θα σε βοηθήσει ν’ αποτυπώσεις καλύτερα τις γνώσεις που απέκτησες. Μπορείς να το δεις σαν να μία πρόβα τζενεράλε για την εξεταστική. Κατέγραψε το διάβασμα σου με τρόπο που να σε εξυπηρετεί, ακόμη κι αν έχεις ήδη αρκετές σημειώσεις από την αίθουσα ή άλλους συμφοιτητές. Άλλωστε, μερικές φορές τα βιβλία είναι αρκετά κακογραμμένα και δε βοηθούν να βάλεις τις σκέψεις σου σε μία σειρά. Κάνε το με το δικό σου τρόπο λοιπόν!

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να είσαι στους τυχερούς, που μπορούν να περάσουν το μάθημα εύκολα με μία απαλλακτική εργασία. Αν είναι έτσι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μας εμπιστευτείς! Κάνε την παραγγελία σου στην InstaPen και εμπιστεύσου τους ειδικούς για να περάσεις το μάθημα!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.