/ Blog / Βιβλιογραφική vs Ερευνητική εργασία: Τι να επιλέξω;
Βιβλιογραφική vs Ερευνητική εργασία: Τι να επιλέξω;

Βιβλιογραφική vs Ερευνητική εργασία: Τι να επιλέξω;

Εάν βρίσκεσαι στη φάση που ψάχνεις θέμα για την πτυχιακή σου εργασία, θα χρειαστεί να επιλέξεις εάν θα κάνεις κάποιου είδους ερευνητική ή βιβλιογραφική εργασία. Βέβαια, στην πτυχιακή εργασία η εκπόνησης μίας ερευνητικής διαδικασίας με συνεντεύξεις ή ερωτηματολόγια, δεν είναι πάντοτε υποχρεωτική. Αυτό είναι ένα κριτήριο που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών σου, αλλά και τον καθηγητή που ανέλαβε την επίβλεψη της εργασίας σου. Υπάρχει όμως και η μεγάλη πιθανότητα, η επιλογή να είναι όλη δική σου! Για να αποφασίσεις τα θετικά και τα αρνητικά της εκπόνησης μίας βιβλιογραφικής ή ερευνητικής πτυχιακής εργασίας, διάβασε αυτό το άρθρο και είναι βέβαιο ότι θα λύσεις όλες σου τις απορίες. 

Τι είναι η Βιβλιογραφία Εργασία;

Στη βιβλιογραφική εργασία τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ παρόμοια με τις εργασίες που εκπόνησες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, είτε πρόκειται για απαλλακτικές, είτε για προαιρετικές. Η μεγάλη διαφορά εδώ, είναι ότι στα πλαίσια ενός μαθήματος, μπορεί ο καθηγητής σου να μην έδωσε τόση σημασία σε τυχόν λάθη σου ή να μην σου ζήτησε να κάνεις διορθώσεις και απλώς στο τέλος να πέρασε έναν βαθμό ανάλογο της ποιότητας της εργασίας σου. 

Δε θα πρέπει να ξεχνάς, ότι οι εργασίες εξαμήνου είναι πολύ πιο μικρές σε έκταση από μία πτυχιακή εργασία. Επιπλέον, οι καθηγητές λαμβάνουν στην κυριολεξία έως και εκατοντάδες εργασίες από τους φοιτητές και θα ήταν αδύνατο να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους σε κάθε σπουδαστή ή να του ζητούν διορθώσεις. Αντίθετα, στην πτυχιακή εργασία ο καθηγητής θα πρέπει να επιβλέπει διαρκώς κάθε φοιτητή. Μπορεί να χρειαστεί να σε βοηθήσει στην εύρεση βιβλιογραφίας ή θέματος πτυχιακής εργασίας, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει τμηματικά μέρη της εργασίας σου, προκειμένου να τα διορθώνει. 

Κατά την εκπόνηση μία βιβλιογραφικής εργασίας, θα χρειαστεί να μελετήσεις εις βάθος ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς βιβλιογραφίας και να παρουσιάσεις τις απόψεις σου, κάνοντας κριτική στις προηγούμενες μελέτες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά εάν τα αγγλικά σου δεν είναι σε υψηλό επίπεδο. Τα έγκριτα επιστημονικά άρθρα, μπορεί να περιλαμβάνουν όρους και έννοιες που θα είναι δυσνόητες για εσένα, ειδικά εάν είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι σε επαφή με τέτοιου είδους δοκίμια. 

Γι’ αυτό εάν επιλέξεις να εκπονήσεις μία βιβλιογραφική εργασία, φρόντισε να είναι αντάξια μία ερευνητικής μελέτης, προκειμένου να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων στη βαθμολογία… 

Τι είναι η Ερευνητική Εργασία

Η υλοποίηση μίας ερευνητικής εργασίας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το βιβλιογραφικό (θεωρητικό) μέρος, είναι το αναγκαίο υπόβαθρο για τη μελέτη σου. Επομένως, η εις βάθος διερεύνηση της ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, είναι και σε αυτή την περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για το παραδοτέο έργο, στα πλαίσια ολοκλήρωσης των σπουδών σου. Παρ’ όλα αυτά, η βιβλιογραφία που θα χρειαστεί να μελετήσεις για μία ερευνητική εργασία, είναι σαφώς λιγότερη. Ειδικότερα, θα πρέπει να επικεντρωθείς στα συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα που έχεις θέσει, πράγμα το οποίο αυτομάτως συμπυκνώνει τον όγκο μελέτης που θα χρειαστεί να κάνεις. Κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να εστιάσεις στην παρουσίαση της έρευνας σου. Η παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας, περιλαμβάνει από τη μεθοδολογία μέχρι και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξες. Μπορείς να επιλέξεις την ποσοτική ή την ποιοτική μέθοδο έρευνας, ανάλογα με το ζήτημα με έχεις κληθεί να μελετήσεις και φυσικά, τη τεχνογνωσία ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ερευνείς. Σε κάθε μορφή έρευνας, οι


Η υλοποίηση μίας ερευνητικής εργασίας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το βιβλιογραφικό (θεωρητικό) μέρος, είναι το αναγκαίο υπόβαθρο για τη μελέτη σου. Επομένως, η εις βάθος διερεύνηση της ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, είναι και σε αυτή την περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για το παραδοτέο έργο, στα πλαίσια ολοκλήρωσης των σπουδών σου. 


Παρ’ όλα αυτά, η βιβλιογραφία που θα χρειαστεί να μελετήσεις για μία ερευνητική εργασία, είναι σαφώς λιγότερη. Ειδικότερα, θα πρέπει να επικεντρωθείς στα συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα που έχεις θέσει, πράγμα το οποίο αυτομάτως συμπυκνώνει τον όγκο μελέτης που θα χρειαστεί να κάνεις. 


Κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να εστιάσεις στην παρουσίαση της έρευνας σου. Η παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας, περιλαμβάνει από τη μεθοδολογία μέχρι και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξες. Μπορείς να επιλέξεις την ποσοτική ή την ποιοτική μέθοδο έρευνας, ανάλογα με το ζήτημα με έχεις κληθεί να μελετήσεις και φυσικά, τη τεχνογνωσία ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ερευνείς. Σε κάθε μορφή έρευνας, οι 


περισσότεροι φοιτητές θα χρειαστεί είτε να αιτηθούν άδεια από κάποιο ίδρυμα ή οργανισμό πάνω στον οποίο θέλουν να διεξάγουν την έρευνα τους, για να πάρουν συνεντεύξεις από τους αρμόδιους, είτε για να μοιράσουν ερωτηματολόγια στο δείγμα, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα ακόμη και μέσω διαδικτύου. 

Τι να επιλέξω;

Η απάντηση μας σε αυτό το ερώτημα, θα είναι αρκετά υποκειμενική. Μπορούμε να σε βεβαιώσουμε όμως, ότι πολλοί φοιτητές προτιμούν την υλοποίησης μίας βιβλιογραφικής εργασίας, είτε γιατί αγαπούν το διάβασμα, είτε γιατί δε θέλουν “να μπλέξουν” και να χρονοτριβήσουν με τη διαδικασία μία ερευνητικής μεθόδου. Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση, να επιλέξουν τη βιβλιογραφική εργασία, εξ αιτίας της περιορισμένης γνώσης τους σε θέματα έρευνας και των απαραίτητων εργαλείων (π.χ. SPSS).

Η αλήθεια είναι όμως, ότι εκείνοι που επιλέξαν την ερευνητική εργασία και ειδικότερα την ποσοτική μέθοδο έρευνας, δηλώνουν “ότι ξεμπέρδεψαν πιο γρήγορα”. Ο λόγος είναι ότι δε χρειάστηκε να διαβάσουν πολύ βιβλιογραφία για να υλοποιήσουν το θεωρητικό μέρος. Αντίθετα, αφιέρωσαν κάποιο χρόνο στη διαμόρφωση του ερωτηματολογίου και την υπόλοιπη δουλειά, την ολοκλήρωσαν σε σύντομο χρόνο και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Φήμες λένε, ότι είχαν και λιγότερες διορθώσεις από τον καθηγητή γιατί απλά η εργασία τους βασίστηκε, σε ότι “είπε” το δείγμα! 

Οπότε, η απόφαση είναι δική σου. Εμείς απλά, σου συστήνουμε να το σκεφτείς καλά πριν αποφασίσεις και να έχεις μελετήσει προηγουμένως τις δυνατότητες που έχει κάθε θέμα που έχεις σκεφτεί για πτυχιακή εργασία.


Αν πάλι δυσκολεύεσαι ν’ αποφασίσεις ή μετάνιωσες για την απόφαση σου επειδή τα βρήκες “σκούρα” κατά την εκπόνηση της πτυχιακής σου εργασίας, μη διστάσεις να έρθεις σε εμάς! Οι εκπονητές της InstaPen είναι στη διάθεση σου για να σε βοηθήσουν να γράψεις μία πτυχιακή χωρίς άγχος! Κάνε την Παραγγελία σου online και πάρε προσφορές!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.