/ Blog / 5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι υπάρχει λογοκλοπή
5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι υπάρχει λογοκλοπή

5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι υπάρχει λογοκλοπή

Τι μπορεί να προδώσει τη λογοκλοπή στην εργασία σου; Ο έλεγχος μέσω ειδικού λογισμικού είναι μία βασική απάντηση, αλλά δεν είναι και η μοναδική. Τι συμβαίνει όταν ένας καθηγητής διαβάζει την εργασία, αλλά δεν την έχει ακόμη υποβάλλει σε τεχνικό έλεγχο πλαγιαρισμού; Υπάρχουν “σημάδια” που προδίδουν τη λογοκλοπή; Φυσικά και υπάρχουν. Ας δούμε ποιά είναι αυτά:

  • Λεξιλόγιο.

Ο καθηγητής σου σε γνωρίζει. Σε έχει παρακολουθήσει στο μάθημα, έχει ακούσει τις ερωτήσεις σου, έχει διαβάσει τα e-mails σου. Ακόμη και μέσα από την πρόσκαιρη συνεργασία σας για την εργασία που έχεις αναλάβει, έχει καταλάβει ποιόν ή ποιά έχει απέναντι του. Διαβάζοντας την εργασία μπορεί να διαπιστώσει λοιπόν, ότι το λεξιλόγιο σου διαφοροποιείται από αυτό που έχει συνηθίσει. Φυσικά αυτό μπορεί να ισχύει είτε για την περίπτωση όπου ο γραπτός σου λόγος, είναι περισσότερο ακαδημαϊκός απ’ ότι συνήθως, αλλά και το αντίστροφο.

  • Ασύνδετη δομή.

 Η δομή της εργασίας σου είναι πολύ σημαντική. Αυτό συνιστά τόσο τα κεφάλαια που πρέπει να έχουν μία λογική συνοχή μεταξύ τους, όσο και το ίδιο το περιεχόμενο της εργασίας σου. Φρόντισε να μην υπάρχει ελλιπής σύνδεση μεταξύ των κεφαλαίων ή των παραγράφων, γιατί αυτό θα μπορούσε να σημαίνει διάσπαρτα copy-paste από πηγές που βρήκες στο διαδίκτυο.

  • Διαδικτυακές Πηγές. 

Η βιβλιογραφία που βασίζεται σε διαδικτυακές πηγές είναι έγκυρη. Θα πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο, ότι εννοούμε αποκλειστικά τις αξιόπιστες διαδικτυακές πηγές. Για παράδειγμα, η γνώμη κάποιου χρήστη σε ένα φόρουμ ή ένα άρθρο σε ένα blogspot, δεν έχει την ίδια αξιοπιστία με την επίσημη σελίδα ενός φορέα ή οργανισμού. Επιπλέον, η χρήση υπερβολικών πηγών από το διαδίκτυο, δείχνει ότι δεν έχει γίνει πραγματική μελέτη της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, αλλά μάλλον κάποιου είδους copy-paste από διαδικτυακές πηγές. 

  • Ελλιπείς απαντήσεις. 

Κατά την εκπόνηση της φοιτητικής σου εργασίας, είτε πρόκειται για εξαμήνου, είτε για πτυχιακή ή διπλωματική, έχεις θέσει κάποια ερευνητικά ερωτήματα. Η αδυναμία απάντησης των ερευνητικών ερωτημάτων που έχεις θέσει, μπορεί να μαρτυρά ότι άντλησες πληροφόρηση από το διαδίκτυο, η οποία όπως είναι φυσικό, δεν είναι κομμένη και ραμμένη στις δικές σου ερωτήσεις. Έτσι, ο καθηγητής/τρια σου μπορεί να συμπεράνει ότι έθεσες μεν κάποιους προβληματισμούς για να ξεκινήσει η εργασία, στην πορεία όμως κάπου “χάθηκες στη μετάφραση”, κάνοντας λογοκλοπή.

  • Αντιφάσεις.

Ένα ακόμη πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στις εργασίες, είναι ο φοιτητής ή η φοιτητήρια, να υποπίπτει σε αντιφάσεις, όταν προσπαθεί να παρουσιάζει ή να εξηγήσει τις απόψεις που αναφέρονται μέσα στο κείμενο. Έστω για παράδειγμα, ότι έχεις παραθέσει την άποψη ενός συγγραφέα, αλλά στο επόμενο κεφάλαιο την παρουσιάζεις διαφορετικά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για κάποιον έμπειρο αναγνώστη, όπως ο/η επιβλέπων σου, ότι οι πηγές που βασίστηκες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν υπάρχει πουθενά η δική σου πλευρά. Και μάντεψε… αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει λογοκλοπή και όχι έρευνα, μελέτη και δική σου κριτική ανάλυση.



Αυτές ήταν μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, όπου η λογοκλοπή σε μία φοιτητική εργασία, είναι περισσότερο εμφανής απ’ ότι μπορούσες να φανταστείς. Υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα, που μπορούν ν’ αποκαλύψουν ότι μία έρευνα δεν είναι πρωτότυπη και αξιόπιστη. Ακόμη όμως και αν όλα έχουν πάει καλά και έχεις φροντίσει να καλύψεις απολύτως τα ίχνη σου, όταν έρθει η στιγμή του σκαναρίσματος από λογισμικό λογοκλοπής, οι πιθανότητες ν’ αποκαλυφθεί η λογοκλοπή είναι πραγματικά πολλές. 

Γι’ αυτό η συμβουλή μας είναι απλή: Μην κάνεις λογοκλοπή και ζήτα τη βοήθεια της Instapen!

 Χρειάζεσαι έλεγχο λογοκλοπής στην εργασία σου;

Εάν έχεις αμφιβολίες για τη γνησιότητα του έργου σου, η InstaPen μπορεί να σου εγγυηθεί τον έλεγχο λογοκλοπής στο έργο σου, μέσω των ειδικών λογισμικών ελέγχου που έχει στη διάθεση της. Ο έλεγχος λογοκλοπής προσφέρεται για κάθε έργο το οποίο παραδίδεται μέσω της πλατφόρμας μας εφόσον επιλέξεις αυτή την υπηρεσία κατά την αγορά προσφοράς, σε συνδυασμό με την Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη συνεργασία σου με έναν από τους εκπονητές της ομάδας μας. 

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υποβάλλεις την παραγγελία σου εύκολα και δωρεάν και σύντομα θα λάβεις προσφορές απευθείας από τους εκπονητές μας. Μόλις το έργο σου ολοκληρωθεί, θα πραγματοποιήσουμε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο λογοκλοπής, ώστε να μην ανησυχείς για τη γνησιότητα του έργου σου.

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.