/ Blog / Τι είναι το SPSS;
Τι είναι το SPSS;

Τι είναι το SPSS;

Εάν βρίσκεσαι ένα βήμα πριν την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας, τότε πιθανότατα έχεις ακούσει ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα SPSS (Superior Performance Software System) για να κάνεις την έρευνα και ν’ αναλύσεις τα δεδομένα σου. Τι είναι όμως το SPSS; Πώς έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα για την ανάλυση στατιστικών δεδομένων; Χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα SPSS στην πτυχιακή εργασία σου; 

Η ιστορία του SPSS

Το 1965 δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Stanford στις Η.Π.Α., ο Norman Nie και ο Dale Ben, ξεκίνησαν την αναζήτηση για μία εφαρμογή που θα μπορεί να αναλύει μεγάλο όγκο στατιστικών ερευνητικών δεδομένων. Απογοητευμένοι που δεν κατάφεραν να βρουν ένα πρόγραμμα που να καλύπτει τις ανάγκες τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους. 

Κάπως έτσι, εγένετο το SPSS! 

Στην αρχή, οι Norman & Dale εργάστηκαν στη γλώσσα προγραμματισμού FORTRAN και έναν υπολογιστή τύπου IBM 7090. Σε μόλις ένα χρόνο ήταν έτοιμη η πρώτη έκδοση, η οποία ονομάστηκε Statistical Package for the Social Science, μιας και οι δύο σπουδαστές ήταν φοιτητές στις πολιτικές επιστήμες. Γύρω στο 1970 ο Norman ίδρυσε τη δική του εταιρεία, προκειμένου να εξελίξει αλλά και να προωθήσει το πρόγραμμα. Παράλληλα, στην ομάδα τους είχε προστεθεί και ο Hadlai Hull.

Μέχρι το 1981 το SPSS είχε φτάσει στην 9η έκδοση. Το 1983 ήταν διαθέσιμη η έκδοση SPSS για PC και για προσωπικούς υπολογιστές με το λειτουργικό σύστημα MS-DOS. Τότε, το πρόγραμμα μετονομάστηκε Superior Performance Software System, ώστε να καταστεί σαφές, ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάθε επιστημονικό κλάδο που καλείται να κάνει στατιστική ανάλυση δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς και όχι μόνο στις πολιτικές επιστήμες. 

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε η ανάπτυξη του προγράμματος και για τα Windows. Η πρώτη έκδοση του SPSS για τα Windows ήταν η 5η. Από έκδοση σε έκδοση οι δυνατότητες του προγράμματος βελτιώνονται διαρκώς και μέχρι σήμερα έχει φτάσει την έκδοση SPSS 28! 

Τι είναι και πού χρησιμεύει το SPSS;

Το SPSS χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την ανάλυση ποσοτικών δεδομένων, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε αναφορές, να αναλύσουμε τα δεδομένα, να οπτικοποιήσουμε τα δεδομένα με τη μορφή γραφημάτων αλλά και να κάνουμε μοντελοποίηση. Επιπλέον, το SPSS διαθέτει μεγάλο αριθμό στατιστικών συναρτήσεων για την ανάλυση δεδομένων. 

Είναι πιθανό κάπου εδώ ν’ αναρωτιέσαι γιατί είναι χρήσιμα όλα αυτά, για μία απλή πτυχιακή εργασία. Η αλήθεια είναι ότι, καμία επιστήμη δεν βασίζεται αποκλειστικά στη βιβλιογραφική ανασκόπηση κατά την διερεύνηση ενός ζητήματος, αλλά απαιτεί και την ανάλυση στατιστικών δεδομένων. Με τον όρο “στατιστικά δεδομένα” εννοούμε οποιαδήποτε εμπειρικά δεδομένα προκύπτουν από την παρατήρηση ή το πείραμα και έχουν υποστεί στατιστική επεξεργασία. 

Κάπου εδώ πρέπει να συμπληρώσουμε, ότι δε μας παραξενεύει καθόλου που η γέννηση του SPSS προήλθε από δύο φοιτητές πολιτικών επιστημών ή που χρησιμοποιείται ευρέως στις πολιτικές, κοινωνικές και ανθρωπικές επιστήμες (όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία κ.α). Η κοινωνική έρευνα στην προσπάθεια της κατανοήσει, να εξηγήσει και να ερμηνεύσει την κοινωνική πραγματικότητα, θα χρειαστεί πάντοτε να κάνει τη σύνδεση μεταξύ του θεωρητικού και του εμπειρικού επιπέδου. Οι σχολές Ψυχολογίας το γνωρίζουν καλά αυτό, αφού το SPSS είναι σχεδόν προαπαιτούμενο για την εκπόνηση της πτυχιακής!

Για να κάνεις μία έρευνα, όλα ξεκινούν από τη συλλογή δεδομένων. Για να συλλέξεις τα δεδομένα σου, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια, να εισάγεις τα αποτελέσματα σου στο SPSS, ώστε να μπορέσεις να κάνεις επεξεργασία. Ακούγεται εύκολο ως εδώ;

Η συνέχεια γίνεται λίγο πιο περίπλοκη. Για να μπορέσεις να εισάγεις τα δεδομένα στο SPSS, θα πρέπει προηγουμένως να έχεις κάνει κωδικοποίηση. Εδώ είναι το σημείο όπου θέτεις στις μεταβλητές σου διάφορες τιμές στον πίνακα δεδομένων. Μόλις ολοκληρώσεις αυτή τη διαδικασία (σε κάποιες ώρες ή/και ημέρες), μπορείς να “περάσεις” τα ερωτηματολόγια σου σε ένα αρχείο SPSS και να πατήσεις “Start”! 

Τα υπόλοιπα είναι μία μεγάλη ιστορία, που θα χρειαστεί αρκετές σελίδες οδηγιών για να σου περιγράψουμε. Επιφυλασσόμαστε όμως να το κάνουμε στο μέλλον! Μέχρι τότε, θα σου αναφέρουμε συνοπτικά παρακάτω, μερικές από τις βασικές έννοιες και τεχνικές που θα χρειαστείς για την έρευνα σου με SPSS:

  • Διαμόρφωση Βάσης Εισαγωγής Δεδομένων 
  • Τεχνικές Εισαγωγής Δεδομένων στο SPSS (Data Entry)
  • Δημιουργία & Απεικόνιση Σχεδιαγραμμάτων Δεδομένων 
  • Εξόρυξη & Παρουσίαση Αποτελεσμάτων με Περιγραφική Στατιστική
  • Εξόρυξη & Παρουσίαση Αποτελεσμάτων με Επαγωγική Στατιστική

Ειδικότερα για την Επαγωγική Στατιστική, θα χρειαστείς: 

1) Τεχνικές ανάλυσης και συσχετίσεις δεδομένων:

  • Anova, 
  • T Test, 
  • Factor Analysis 
  • X2 Chi Square 

2) Τεχνικές Απεικόνισης Αποκλίσεων και Μέσων Όρων Δεδομένων

  • Mean 
  • Standard Deviation 

3) Χρήση Μεθόδων SPSS κατάλληλες για Στατιστική Ανάλυση και Συσχετίσεις Δεδομένων (κυρίως σε ερευνητικές μελέτες Ψυχολογίας) 

  • Cronbach Alpha για τον Έλεγχο Αξιοπιστίας Ανάλυσης του Ερωτηματολογίου και των Δεδομένων
  • Μέθοδος Pearson (P) για τις Συσχετίσεις Δεδομένων

Αν έχεις χρόνο και όρεξη για εκμάθηση, μπορείς να ξεκινήσεις το διάβασμα από εδώ, ενώ προηγουμένως θα πρέπει να εγκαταστήσεις το IBM SPSS Statistics από εδώ.

Χρειάζεσαι βοήθεια στη στατιστική ανάλυση με SPSS;

Είναι λογικό ότι κατά τη διαδικασία εκπόνησης μιας στατιστικής ανάλυσης, μπορεί να συναντήσεις δυσκολίες και να χρειαστείς κάποια βοήθεια. 

Η ομάδα της InstaPen διαθέτει ειδικούς αναλυτές που θα αναλάβουν την εκπόνηση ολόκληρης της πτυχιακής εργασίας ή μόνο τη στατιστικής ανάλυσης της έρευνας σου, ακόμη και αν απαιτεί τις πιο εξειδικευμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υποβάλεις την παραγγελία σου εύκολα και δωρεάν και σύντομα θα λάβεις προσφορές απευθείας από τους εκπονητές μας. Μίλησε μαζί τους chat, συζήτησε τις απορίες αλλά και τις ανάγκες σου και θα λάβεις μία ολοκληρωμένη στατιστική ανάλυση με SPSS στο χρόνο που θα ορίσεις!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.