/ Blog / Πώς γράφω Βιβλιογραφία APA Style;
Πώς γράφω Βιβλιογραφία APA Style;

Πώς γράφω Βιβλιογραφία APA Style;

Το σύστηµα αναφοράς ΑΡΑ (American Psychological Association) είναι ένα από δημοφιλέστερα συστήµατα παραποµπών και παράθεσης βιβλιογραφικών αναφορών, Χρησιμοποιείται ευρέως στις κοινωνικές επιστήµες και είναι γνωστό ότι αυτό το σύστημα αναφορικών έχει υιοθετήσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), το οποίο και προτείνει στους φοιτητές κατά την εκπόνηση της εκάστοτε γραπτής τους εργασίας. 

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του APA Style;

Το ΑΡΑ Style χρησιµοποιεί τη µέθοδο συγγραφέας - έτος για τις παραποµπές που παρατίθενται εντός του κειμένου. Έτσι, στο τέλος κάθε αναφοράς που βασίζεται σε μία συγκεκριμένη πηγή, εισάγεται το επίθετο του συγγραφέα και το έτος δηµοσίευσης της πηγής που χρησιµοποιήθηκε. 

Στο τέλος κάθε έργου, παρουσιάζεται ο πλήρης κατάλογος των βιβλιογραφικών αναφορών. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λίστα όλων των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη εκπόνηση του έργου και έχουν αναφερθεί σε διάσπαρτα σημεία του κειμένου. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις πηγές, όπως ο συγγραφέας, η ημερομηνία δημοσίευσης, ο τίτλος της έρευνας και άλλα. Ένας κατάλογος αναφοράς με APA Style θα πρέπει:

  • Να βρίσκεται σε ξεχωριστό φύλλο στο τέλος του εγγράφου 
  • Να οργανωθεί αλφαβητικά ανά συγγραφέα µε βάση το επίθετο του συγγραφέα
  • Να μην υπάρχει αρίθμηση στον κατάλογο αναφορών
  • Να υπάρχει διαχωρισμός των βιβλιογραφικών αναφορών σε ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες.
  • Να περιέχει την πλήρη αναφορά για κάθε πηγή εντός κειμένου που χρησιμοποιείται 

Ας δούμε τώρα, πώς γράφουμε μία βιβλιογραφία με APA Style. 

Πώς γράφεται η βιβλιογραφία με APA Style;

Βιβλιογραφία εντός κειμένου

Οι παραπομπές με APA Style μέσα στο κείμενο, τοποθετούνται σε παρένθεση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο τρόπος παράθεσης, διαφέρει ανάλογα με το είδος της πηγής. Ειδικότερα:

  • Βιβλίο με έναν συγγραφέα: επώνυμο συγγραφέα [κόμμα], χρονολογία. Παράδειγμα: (Παπαδόπουλος, 1997).
  • Βιβλίο με 2 ή περισσότερους συγγραφείς: Επώνυμο πρώτου συγγραφέα & Επώνυμο δεύτερου συγγραφέα [κόμμα], χρονολογία. Παράδειγμα: (Παπαδόπουλος & Παπαδόπουλος, 1997).
  • Κεφάλαιο ή άρθρο συλλογικού τόμου: Επώνυμο συγγραφέα [κόμμα], χρονολογία. Παράδειγμα: (Παπαδόπουλος 1997).
  • Άρθρο σε περιοδικό: Επώνυμο πρώτου συγγραφέα & Επώνυμο δεύτερου συγγραφέα [κόμμα], χρονολογία. Παράδειγμα: (Παπαδόπουλος & Παπαδόπουλος, 1997).

Βιβλιογραφικός Κατάλογος

Οι παραπομπές στη βιβλιογραφία που αναφέρθηκε εντός του κειμένου, θα πρέπει να παρατεθεί και με APA Style στο τέλος του έργου. Κάθε πηγή έχει συγκεκριμένο τρόπο που μπορεί να παρατεθεί, ανάλογα με το είδος από το οποίο προέρχεται (βιβλίο, άρθρο κτλ.). Ειδικότερα, ο βιβλιογραφικός κατάλογος για τις κυριότερες πηγές που συνήθως χρησιμοποιούνται σε μία πτυχιακή εργασία, παρουσιάζεται με το σύστημα APA ως εξής:

Βιβλίο: Επώνυμο συγγραφέα, αρχικό του μικρού ονόματος [τελεία]. Έτος έκδοσης εντός παρένθεσης, [τελεία]. Τίτλος βιβλίου, [τελεία]. Τόπος έκδοσης: εκδοτικός οίκος. Οι τίτλοι των βιβλίων εμφανίζονται με πλάγια στοιχεία. Παράδειγμα: 

Παπαδόπουλος, Α.B. (1973). Τίτλος Βιβλίου. Αθήνα: Gutenberg.

Βιβλίο με 2 ή περισσότερους συγγραφείς: Επώνυμο συγγραφέα, αρχικό του μικρού ονόματος & Επώνυμο συγγραφέα, αρχικό του μικρού ονόματος [τελεία]. Έτος έκδοσης εντός παρένθεσης, [τελεία]. Τίτλος βιβλίου, [τελεία]. Τόπος έκδοσης: εκδοτικός οίκος. Οι τίτλοι των βιβλίων εμφανίζονται με πλάγια στοιχεία. Παράδειγμα: 

Παπαδόπουλος, Α.B. & Παπαδόπουλος Γ.Δ. (1973). Τίτλος Βιβλίου. Αθήνα: Gutenberg.

Κεφάλαιο ή άρθρο συλλογικού τόμου: Επώνυμο συγγραφέα, αρχικό του μικρού ονόματος [τελεία]. Έτος έκδοσης εντός παρένθεσης, [τελεία]. Τίτλος κεφαλαίου, [τελεία]. Στο αρχικό του μικρού ονόματος [τελεία]. επώνυμο συγγραφέα (επιμ.) [κόμμα], Τίτλος Βιβλίου (σελίδες κεφαλαίου) [τελεία]. Τόπος έκδοσης: εκδοτικός οίκος. Οι τίτλοι των βιβλίων εμφανίζονται με πλάγια στοιχεία. Παράδειγμα:

Παπαδόπουλος, Α.B. (1973). Τίτλος Κεφαλαίου. Στο Α. Παπαδόπουλος (επιμ.), Τίτλος Βιβλίου (σσ. 295-309).Αθήνα: Gutenberg.

Άρθρο σε περιοδικό: Επώνυμο συγγραφέα, αρχικό του μικρού ονόματος [τελεία]. (έτος έκδοσης) [τελεία]. Τίτλος άρθρου [τελεία]. Τίτλος περιοδικού, αριθµός ετών έκδοσης του περιοδικού τόμος, αριθµός σελίδων. Κώδικας DOI. Οι τίτλοι των περιοδικών εμφανίζονται με πλάγια στοιχεία. Παράδειγμα:

Παπαδόπουλος, A. (1975). Τίτλος Άρθρου. Τίτλος Περιοδικού. 3, pp. 635-647. doi: 10.1037/0278 

Χρειάζεσαι υποστήριξη σε οποιοδήποτε στάδιο της πτυχιακής σου;

Στην InstaPen γνωρίζουμε ότι κατά την εκπόνηση μίας πτυχιακής εργασίας, κάθε φοιτητής μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για να “τα βγάλει πέρα”. Οι εκπονητές της ομάδας μας μπορούν να σε βοηθήσουν σε όλα τα στάδια της πτυχιακής εργασίας σου, από την παράθεση της βιβλιογραφίας μέχρι και την πλήρη υποστήριξη της εργασίας σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υποβάλλεις την παραγγελία σου και θα λάβεις προσφορές από τους εκπονητές της InstaPen!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.