/ Blog / Πως γράφω βιβλιογραφία με Harvard Style;
Πως γράφω βιβλιογραφία με Harvard Style;

Πως γράφω βιβλιογραφία με Harvard Style;

Το στυλ βιβλιογραφικής αναφοράς του Harvard είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συστήματα. Χρησιμοποιεί την παράθεση της ημερομηνίας και συγγραφέα για παραπομπές εντός κειμένου, ενώ η λίστα αναφορών στο τέλος του έργου ταξινομείται αλφαβητικά με το επώνυμο του πρώτου συγγραφέα κάθε έργου.

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Harvard Style;

Ο κατάλογος των βιβλιογραφικών αναφορών είναι μια πλήρης λίστα όλων των πηγών που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία ενός έργου. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις πηγές, όπως ο συγγραφέας, η ημερομηνία δημοσίευσης, ο τίτλος της έρευνας και άλλα. Ένας κατάλογος αναφοράς με Harvard Style θα πρέπει:

  • Να βρίσκεται σε ξεχωριστό φύλλο στο τέλος του εγγράφου
  • Να οργανωθεί αλφαβητικά ανά συγγραφέα (εάν δεν υπάρχει συγγραφέας, τότε ταξινομείται με βάση τον τίτλο της πηγής)
  • Να υπάρχει διπλό διάστημα: πρέπει να υπάρχει μια πλήρης, κενή γραμμή μεταξύ κάθε γραμμής κειμένου
  • Να περιέχει την πλήρη αναφορά για κάθε πηγή εντός κειμένου που χρησιμοποιείται

Ας δούμε τώρα, πώς γράφουμε μία βιβλιογραφία με Harvard Style.

Πώς γράφεται η βιβλιογραφία με Harvard Style;

Βιβλιογραφία εντός κειμένου

Οι παραπομπές με Harvard Style γίνονται μέσα στο κείμενο και τοποθετούνται σε παρένθεση. Ο τρόπος παράθεσης, διαφέρει ανάλογα με το είδος της πηγής. Ειδικότερα:

  • Ένας ή δύο συγγραφείς: επώνυμο συγγραφέα, χρονολογία: σελίδα. Παράδειγμα: (Παπαδόπουλος 1997: 230).
  • Περισσότεροι από τρεις συγγραφείς; Επώνυμο του πρώτου συγγραφέα, κ.ά., χρονολογία. Παράδειγμα: (Παπαδόπουλος, κ.ά. 1998).
  • Τα αυτούσια αποσπάσματα από κείμενα συγγραμμάτων θα πρέπει να μπαίνουν σε εισαγωγικά (“...”). Στο τέλος του αποσπάσματος μπαίνει η πηγή ως εξής: επώνυμο συγγραφέα, χρονολογία: σελίδα. Παράδειγμα: (Παπαδόπουλος 1997: 230).
  • Παραπομπές από το διαδίκτυο: επώνυμο συγγραφέα, χρονολογία. Παράδειγμα: (Παπαδόπουλος 1997).

Βιβλιογραφικός Κατάλογος

Οι παραπομπές στα έργα που αναφέρθηκαν εντός του κειμένου, θα πρέπει να παρατεθούν με Harvard Style και στο τέλος του έργου συγκεντρωτικά. Ο τρόπος παράθεσης, διαφέρει ανάλογα με το είδος της πηγής, ενώ η παρουσίαση τους γίνεται με αλφαβητική σειρά. Ειδικότερα:

Βιβλίο: Επώνυμο συγγραφέα/έων ή επιμελητή/τών, αρχικά του μικρού ονόματος [τελεία]. Έτος έκδοσης εντός παρένθεσης, [τελεία]. Τίτλος βιβλίου, [τελεία]. Τόπος έκδοσης: εκδοτικός οίκος. Οι τίτλοι των βιβλίων εμφανίζονται με πλάγια στοιχεία. Παραδείγματα:

Παπαδόπουλος, Α.B. (1973). Τίτλος Βιβλίου. Αθήνα: Gutenberg.

Παπαδόπουλος, Α.B. & Παπαδόπουλος, Γ.Π. (1973). Τίτλος Βιβλίου. Αθήνα: Gutenberg.

Παπαδόπουλος, Α.B. (επιμ.) (1973). Τίτλος Βιβλίου. Αθήνα: Gutenberg.

Κεφάλαιο ή άρθρο συλλογικού τόμου: Επώνυμο συγγραφέα, αρχικά του μικρού ονόματος, έτος έκδοσης εντός παρένθεσης, [τελεία]. Τίτλος Κεφαλαίου μέσα σε εισαγωγικά, [τελεία]. Τίτλος Βιβλίου, σελίδες κεφαλαίου [τελεία]. Τόπος έκδοσης: εκδοτικός οίκος. Οι τίτλοι των βιβλίων εμφανίζονται με πλάγια στοιχεία. Παράδειγμα:

Παπαδόπουλος, Α.B. (1973). “Τίτλος Κεφαλαίου”, στο Α. Παπαδόπουλος (επιμ.), Τίτλος Βιβλίου. Αθήνα: Gutenberg, σελ. 295-309.

Άρθρο σε περιοδικά: Επώνυμο συγγραφέα, αρχικό του μικρού ονόματος, έτος έκδοσης [τελεία]. Τίτλος άρθρου μέσα σε εισαγωγικά, τίτλος περιοδικού, τόμος (τεύχος): σελίδες. Οι τίτλοι των περιοδικών εμφανίζονται με πλάγια στοιχεία. Παράδειγμα:

Παπαδόπουλος, A. (1990). «Τίτλος Άρθρου», Τίτλος Περιοδικού, 2 (2):1-24.

Άρθρο σε πρακτικά συνεδρίου: Επώνυμο συγγραφέα-ων, αρχικό μικρού ονόματος, (ημερομηνία δημοσίευσης) [τελεία]. Τίτλος άρθρου, σελίδες, συνέδριο (conference acronym), τοποθεσία και ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου. Παράδειγμα:

Παπαδόπουλος, Χ. (2007). ««Τίτλος Άρθρου», σελ. 135-151, Πρακτικά του Συνεδρίου Τάδε, 12-15 Μαΐου 2005.

Ανακοίνωση σε συνέδριο: Επώνυμο συγγραφέα-ων, χρονολογία διεξαγωγής συνεδρίου, [τελεία]. Τίτλος ανακοίνωσης, συνέδριο (conference acronym), τοποθεσία και ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου. Παράδειγμα:

Παπαδόπουλος, Ξ. (1986). «Τίτλος Ανακοίνωσης», Ανακοίνωση στο Συνέδριο Τάδε, Τοποθεσία Συνεδρίου, 16-17 Μαΐου.

Χρειάζεσαι υποστήριξη σε οποιοδήποτε στάδιο της πτυχιακής σου;

Μπορείς ν’ απευθυνθείς στην InstaPen! Οι εκπονητές της ομάδας μας θα σε βοηθήσουν σε όλα τα στάδια της πτυχιακής εργασίας, από την παράθεση της βιβλιογραφίας μέχρι και την πλήρη υποστήριξη τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο ερευνητικό μέρος της. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υποβάλλεις την παραγγελία σου και θα λάβεις προσφορές από τους εκπονητές της InstaPen!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.