/ Blog / 5+1 Συμβουλές για διαχείριση του άγχους στην εξεταστική
5+1 Συμβουλές για διαχείριση του άγχους στην εξεταστική

5+1 Συμβουλές για διαχείριση του άγχους στην εξεταστική

Τι και αν μύρισε επιτέλους καλοκαιράκι; Πάνω που απολαμβάνεις τη φοιτητική σου ζωή σαν να μην υπάρχει αύριο, σκάει η εξεταστική. Και κάπου εκεί, συνήθως εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα, όπως η υπερκόπωση, οι κρίσεις άγχους, η απώλεια διάθεσης, ακόμη και οι διατροφικές διαταραχές. Όση ψυχραιμία και οργανωτικότητα και να διαθέτεις, αυτό το άγχος κάθε άλλο παρά “δημιουργικό” μπορεί να είναι. Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να σου πούμε 5+1 συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους σου, ώστε να αντιμετωπίσεις την εξεταστική με επιτυχία και πάνω απ’ όλα, ψυχραιμία!

1. Βάλε “υπενθύμιση”. 

Η στιγμή να βάλεις πρόγραμμα έφτασε. Πάρε μία λευκή κόλλα και ένα μολύβι και σημείωσε τα μαθήματα που έχεις επιλέξει να δώσεις. Τώρα, βάλε ημερομηνία και ώρα εξέτασης, αίθουσα ή κτίριο και κόλλησε το γραφείο, στο ψυγείο ή όπου αλλού σε βολεύει. Δε ξέρουμε ακόμη πώς πάει αυτό, αλλά σίγουρα δε θα ξεχάσεις να πας να δώσεις το μάθημα! 

2. Take your time. 

Μη δίνεις το 100% από την πρώτη μέρα. Πάρε το χρόνο σου, δες ποιά μαθήματα σε δυσκολεύουν και βάλε ρεαλιστικούς στόχους. Δε μπορείς να πάρεις σε όλα τα μαθήματα “10” ούτε είναι πολύ καλό για εσένα να τα περάσεις όλα με “5”. Βάλε από την αρχή ένα όριο στο πόσο χρόνο θα διαθέτεις κάθε για το διάβασμα σου κάθε μέρα και δώσε στον εαυτό σου χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση. 

3. Φτιάξε ατμόσφαιρα.

Ήρθε η στιγμή για διάβασμα, αλλά δεν πάει ξεροσφύρι. Έχεις ακούσει που λένε ότι “το περιβάλλον πρέπει να σε εμπνέει”; Ε, ισχύει. Τακτοποίησε το χώρο που θα καθίσεις διαβάσεις, βάλε μουσικούλα από κάποιο χαλαρωτικό playlist και φτιάξε το αγαπημένο σου ρόφημα. Αν έχει καλό καιρό, σου προτείνουμε να καθίσεις στο μπαλκόνι. Αν πάλι είσαι τύπος που δεν νοιάζεται για την πολυκοσμία ή απλά βαριέσαι να κάνεις ατμόσφαιρα για διάβασμα στο σπίτι, μπορείς πάντα να πας σε ένα ήσυχο καφέ της γειτονιάς σου ή ακόμη και στο πιο κοντινό πάρκο.

4. Αναζήτησε βοήθεια ή/και παρέα. 

Ειδικά αν είσαι ο τύπος που πατάει στη σχολή γιατί κάνει καλό καφέ το κυλικείο, είναι βέβαιο ότι θα έχεις πολλές απορίες στην πρώτη σου επαφή με το βιβλίο. Ακόμη όμως και αν ισχύει ακριβώς το αντίθετο, όλοι κάποια στιγμή χρειαζόμαστε βοήθεια. Ζήτα από τους συμφοιτητές σου σημείωσεις ή επεξηγήσεις για ό,τι δεν καταλαβαίνεις. Η ιδέα του να διαβάσεις με παρέα μπορεί να έξτρα βοηθητική, αρκεί να είναι πραγματικά “διάβασμα!”. 

5. Κοιμήσου καλά.

Αν έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι με το πρώτο φως του ήλιου, είναι μία καλή περίοδος για να αλλάξεις τρόπο ζωής (έστω και προσωρινά). Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός γιατί μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά στην αποβολή του στρες και στην καλύτερη αποστήθιση όσων έχεις να διαβάσεις. 

5+1. Σκέψου θετικά. 

Η θετική ενέργεια δεν είναι κλισέ. Μη σκέφτεσαι μόνο “άντε, να περάσω το μάθημα”, ούτε “πόσο δύσκολο είναι”. Μελέτησε το μάθημα σου και βάλε στόχο το καλύτερο που μπορείς να πετύχεις! Άλλωστε, είναι πιο πιθανό να κοπείς αν στοχεύεις στο 5 πάρα στο 7.

Ακολούθησε αυτά τα tips και η εξεταστική θα σου φανεί παιχνίδι. Άλλωστε, μη ξεχνάς ότι εξεταστική είναι, θα περάσει. Σύντομα θα είσαι στην παραλία, με τα κοκτέιλ σου, τις βουτιές σου και φυσικά, την παρέα σου! Αν τώρα σου έτυχαν παράλληλα εργασίες ή πτυχιακή και δε σου φτάνει ο χρόνος για διάβασμα, άσε σε εμάς τα δύσκολα!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.