/ Blog / Πώς να μικρύνεις τα URLs της βιβλιογραφίας σου Δωρεάν με το bitly
Πώς να μικρύνεις τα URLs της βιβλιογραφίας σου Δωρεάν με το bitly

Πώς να μικρύνεις τα URLs της βιβλιογραφίας σου Δωρεάν με το bitly

 Τι είναι το Bitly;

Το είναι ένα δημοφιλές shortener link URL. Αυτο σημαίνει ότι πολύ εύκολα μπορείς να μετατρέψεις οποιοδήποτε εκτενές URL, σ’ ένα σύντομο σύνδεσμο και να διευκολύνεις τον αναγνώστη σου. Και το κυριότερο; Μπορείς να το κάνεις εντελώς δωρεάν, απλώς με τη δημιουργία ενός λογαριασμού στην ιστοσελίδα του https://bitly.com

 Γιατί χρειάζομαι το Bitly;

Πολύ συχνά τα εκτενή URLs οφείλονται στο γεγονός ότι, οι σύνδεσμοι περιλαμβάνουν όλη την πληροφορία του άρθρου ή σελίδας, αλλά και την πηγή που ανήκει. Για παράδειγμα στο URL https://www.instapen.gr/ptyxiakes-ergasies θα παρατηρήσεις ότι υπάρχει το όνομα τομέα διαδικτύου (εδώ είναι το “instapen”), η κατηγορία τομέα διαδικτύου (“.gr”) και μια διαδρομή (“/ptyxiakes-ergasiesl”). Το URL θα οδηγήσει στην αντίστοιχη σελίδα μας, της οποία η πλήρης ονομασία έχει τίτλο “Πτυχιακές Εργασίες”. 

Ας δούμε τώρα, πώς θα ήταν ο παραπάνω σύνδεσμος με τη χρήση του Bitly:

https://bit.ly/3JY3XPL

Αν πατήσεις στο παραπάνω link, θα μεταφερθείς στην ίδια ακριβώς σελίδα. Η διαφορά εδώ, είναι ότι καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο, επομένως και δεν κουράζει το μάτι του αναγνώστη. 

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα URL είναι γραμμένο στα ελληνικά αντί για Greeklish; Ας δούμε για παράδειγμα, σε αυτό το λήμμα της WikiPedia: 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%95%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD

Όπως σωστά παρατήρησες, το link εδώ καταλαμβάνει τρεις ολόκληρες σειρές που αποτελούνται από αλφαριθμητικούς χαρακτήρες που δε βγάζουν κανένα απολύτως νόημα. Ένας ακόμη σημαντικό κίνδυνος που ενέχουν εκτενή links όπως το παραπάνω, είναι κατά τη διαδικασία του copy-paste ενδέχεται ένας χαρακτήρας να χαθεί. Ως αποτέλεσμα, το link θα οδηγεί σε “error 404” και η μηχανή αναζήτησης δε μπορεί να βρει το αποτέλεσμα που ψάχνεις. Για να το αποφύγουμε αυτό, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιούμε έναν shortener link URL όπως το Bitly.

Γιατί να μικρύνω τα URLs της βιβλιογραφίας μου;

Τα URLs στον κατάλογο της βιβλιογραφίας σου, όπως μπορείς να φανταστείς, θα είναι αρκετά έως και πολλά, ειδικά εάν πρόκειται για μία πτυχιακή ή διπλωματική εργασία. Η τεχνική της σμίκρυνσης των URLs θα σε βοηθήσει τόσο σε μία περισσότερο ελκυστική και ευχάριστη παρουσίαση της βιβλιογραφίας, όσο στην αποφυγή του κινδύνου να μη λειτουργεί σωστά κάποιο από τα link σου. 

Επιπλέον, εάν φοιτείς σε κάποια ειδικότητα η οποία σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία -όπως η πληροφορικη ή το μάρκετινγκ- η χρήση των shortener link URL, θα δώσει αμέσως στον επιβλέπων καθηγητή σου μία θετική εικόνα για ’σενα. Γιατί τι μπορεί να είναι πιο χρήσιμο, από τα χρησιμοποιήσεις χρήσιμα εργαλεία που σχετίζονται με τον κλάδο σπουδών σου; 

Η αλλαγή του URL με bitly βήμα - βήμα

Αφού περιγράψαμε τη χρησιμότητα των shortener link URLs, ήρθε η στιγμή να δούμε και πώς θα δημιουργήσεις το πρώτο σου bitly link! Η διαδικασία είναι απλή: 

Βήμα 1ο: Το πρώτο βήμα που έχει να κάνεις, είναι να επιλέξεις το πορτοκαλί κουμπί που θα γράφει “Create” στο δεξί μέρος της οθόνης σου. 


Βήμα 2ο: Σε αυτό το βήμα θα πρέπει να κάνεις copy - paste το URL που θέλεις να μικρύνεις, στο πεδίο “Enter Long URL” που άνοιξε στην οθόνη σου. Με τον τρόπο αυτό, ο σύνδεσμος σου θα μειωθεί αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις απολύτως τίποτα!


Βήμα 3ο: Τέλος, επιλέγεις και πάλι το κουμπί “Create” που αυτή τη φορά βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης, όπως στην παρακάτω εικόνα. 


Βήμα 4ο: Από προηγούμενο βήμα, έχει ήδη εμφανιστεί αυτόματα το νέο σου link. Πλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις το short URL που δημιούργησες, απλώς κάνοντας “Copy” από το αντίστοιχο κουμπί που εμφανίστηκε στην οθόνη σου. 


Φυσικά, το Bitly είναι πολλά περισσότερα από αυτά. Πρόκειται για ένα δημοφιλές εργαλείο που απευθύνεται σε επαγγελματίες ή μή και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον κόσμο του μάρκετινγκ. Οπότε μερικά από τα στοιχεία που θα δεις να εμφανίζονται στην οθόνη σου, είναι στατιστικά δεδομένα για την επισκεψιμότητα του link, γραφήματα και πολλά άλλα ακόμη. Μπορείς αν θέλεις να περιηγηθείς σε αυτά τα εργαλεία ή να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για το bitly εδώ

Χρειάζεσαι βοήθεια με τη βιβλιογραφία της εργασίας σου;

Στην InstaPen εκτός από τη γνώση, έχουμε και όλα τα σωστά εργαλεία για να καλύψουμε κάθε ανάγκη των φοιτητών που ζητούν την υποστήριξη μας! Έτσι, μπορούμε να σε βοηθήσουμε στην εύρεση της κατάλληλης της βιβλιογραφίας για την εργασία σου και ασφαλώς, στη σωστή παράθεση της με τη χρήση short URLs όπου χρειάζεται. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υποβάλλεις την παραγγελία σου και θα λάβεις προσφορές από τους εκπονητές της InstaPen!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.