/ Blog / Tips για την προετοιμασία της εξεταστικής
Tips για την προετοιμασία της εξεταστικής

Tips για την προετοιμασία της εξεταστικής

Όταν τελειώνει μία εξεταστική, ξεκινάει ο απολογισμός του τι πήγε καλά και τι όχι. Σίγουρα, ο βαθμός σε κάθε μάθημα παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά μεταξύ μας δεν είναι το μόνο που έχει σημασία ή δε θα έπρεπε να έχει μόνο αυτό σημασία. Το άγχος της εξεταστικής, η διαχείριση του χρόνου σου, η προετοιμασία ενός μαθήματος που ήθελες να πάρεις καλό βαθμό, οι καθημερινές σου δραστηριότητες και άλλα τόσα, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που μπορεί κανείς να συνυπολογίσει κάτω από την ομπρέλα του “τι πήγε καλά”. 


Έχεις σκεφτεί ποτέ αν θα προετοιμαζόσουν διαφορετικά για την εξεταστική, αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι το έχουμε σκεφτεί και όλοι καταλήγουμε σε κλισέ του τύπου “θα ξεκινούσα το διάβασμα νωρίτερα” ή “θα ξενυχτούσα λιγότερο”. Αρκούν όμως αυτές οι διαπιστώσεις, για να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά την επόμενη φορά; Ας δούμε μία άλλη οπτική γωνία στα πράγματα, με μερικά tips για την προετοιμασία της εξεταστικής και φυσικά, τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. 

1. Ακολούθησε το πρόγραμμά σου επιμελώς.


Στην πραγματικότητα, η απόκλιση από το πρόγραμμα σου, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας άγχους σου. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η δέσμευση στον εαυτό μας έχει τόσο βάρος όσο και η δέσμευση προς τους άλλους. 


2. Άκου τη διαίσθηση σου. 

Μερικές φορές, η δική σου διαδικασία δοκιμής και λάθους είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να καταλάβεις τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά και την επόμενη φορά να τα πας καλύτερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στην κρίση σου για το πώς να προσεγγίσεις μία κατάσταση, όπως ένα συγκεκριμένο μάθημα που θέλεις να περάσεις, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να γίνεις καλύτερος/η.

3. Εντόπισε τις ελλείψεις. 


Τα περισσότερα προβλήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις σπουδές μας μπορούν να επιλυθούν, αλλά πρέπει πρώτα να είμαστε σε θέση να τα εντοπίσουμε. Παρακολούθησε όσο πιο συχνά μπορείς τις διαλέξεις, ειδικά εάν έχεις τη δυνατότητα ασύγχρονης παρακολούθησης. Οι παραδόσεις των μαθημάτων όχι μόνο αποτελούν εξαιρετική πηγή για τη συμπλήρωση των σημειώσεων σου, αλλά παρέχουν επίσης ένα πλαίσιο με τις πιο σημαντικές έννοιες για κάθε θέμα ενότητας.


4. Εξάσκηση και πάλι εξάσκηση. 


Εξασκήσου όσο περισσότερο μπορείς στις πιθανές ερωτήσεις των εξετάσεων και μάλιστα, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις χρονόμετρο. Για να διατηρήσεις την απάντηση σου εντός των χρονικών ορίων σε μία προφορική ή γραπτή εξέταση, οι λέξεις που χρησιμοποιείς θα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένες και η γνώσεις σου να έρχονται στην επιφάνεια κάπως «αυτοματοποιημένα». Δεν είναι μόνο η ταχύτητα που έχει σημασία, αλλά και η ακρίβεια. Ναι, μπορεί να φαίνεται χρονοβόρο στην αρχή, αλλά πώς θα ένιωθες αν μέσα από αυτή τη διαδικασία διαπίστωνες ότι γνωρίζεις πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις; 

Αυτά είναι μόνο μερικά βασικά tips. Η αλήθεια είναι ότι μία αναδρομή σε προηγούμενες εξεταστικές, θα σου δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Η αναδρομή για το πώς αντιμετώπισες κάθε εξεταστική περίοδο και αν είχες το επιθυμητό αποτέλεσμα κάθε φορά, είναι καλή μόνο εάν είναι εποικοδομητική. Η δική σου λίστα σου μπορεί να φαίνεται διαφορετική, αλλά, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για βελτίωση αντί για πηγή δυσαρέσκειας.

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.