/ Blog / Υγιεινός τρόπος ζωής και σπουδές. Δύο δρόμοι που τραβάνε χωριστά;
Υγιεινός τρόπος ζωής και σπουδές. Δύο δρόμοι που τραβάνε χωριστά;

Υγιεινός τρόπος ζωής και σπουδές. Δύο δρόμοι που τραβάνε χωριστά;

Ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν είσαι φοιτητής, για πρώτη φορά μακριά από την οικογενειακή εστία, το τελευταίο πράγμα που σε ενδιαφέρει είναι το φαγητό. Όπως κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του, έχεις ένα καθημερινό δίλημμα ν’ αντιμετωπίσεις: “να φτιάξω κάτι στα γρήγορα ή να παραγγείλω απ’ έξω;”. Το πρώτο ευνοεί την τσέπη σου και αυτό είναι κάτι που μετράει πολύ, το δεύτερο όμως είναι πιο γρήγορο, πιο εύκολο και μεταξύ μας, μπορεί και πιο επιτυχημένο ορισμένες φορές. Αν τώρα βάλουμε τα ξενύχτια, τις ατελείωτες ώρες μελέτης -ειδικά στην εξεταστική- και για τους περισσότερους, την παράλληλη εργασία με τις σπουδές, πιστεύεις ότι ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής; Αν όχι, μην ανησυχείς δεν είσαι μόνος/η. Αλλά είσαι στο σωστό μέρος, για να δούμε μερικές προτάσεις για να παραμένεις υγιής φροντίζοντας τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό σου. 


Μάθε να λες όχι.

Τα ανθυγιεινά τρόφιμα καταναλώνονται γρήγορα και εύκολα, ειδικά όταν βρίσκεσαι εν κινήσει. Ποιός δεν έχει βγάλει το μεσημεριανό γεύμα του με ένα σάντουιτς άλλωστε; Αλλά δεν είναι και πολύ σοφό να τρως συχνά πρόχειρο φαγητό. Απόφυγε να τρως όταν δεν πεινάς πραγματικά και προσπάθησε να μην τρώς πολύ αργά το βράδυ, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρα και αύξηση βάρους. 


Βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

Διατήρησε τον εαυτό σου σε καλή κατάσταση. Όταν έχεις μαθήματα και εργάζεσαι ή διαβάζεις όλη την ημέρα, δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις το κίνητρο για να κάνεις και άσκηση. Ο καλύτερος τρόπος για να το ξεπεράσεις αυτό, είναι να δημιουργήσεις μία ρουτίνα ασκήσεων ή να γραφτείς στο γυμναστήριο. Θα σου προτείναμε να γυμναστείς μαζί με φίλους ή να σχεδιάσετε δραστηριότητες που σας κάνουν να κινηθείτε και αναζητήστε ευκαιρίες για να αυξήσετε τον όγκο της άσκησης που κάνετε. 


Απόφυγε τη μελέτη αργά το βράδυ. 

Όχι μόνο το να μένεις ξύπνιος/α μέχρι αργά το βράδυ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους σου, αλλά μπορεί επίσης να διαπιστώσεις ότι είναι πιο δύσκολο να καταβάλεις προσπάθειες στο διάβασμα ή κάθε άλλη δραστηριότητα, εάν νιώθεις κούραση και εργάζεστε μανιωδώς για να προλάβεις μία προθεσμία. 


Βρες τρόπους να μειώσεις το άγχος.

Το άγχος των εξετάσεων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σου, ειδικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το κλειδί είναι να διαχειριστείς τα επίπεδα άγχους προτού φτάσουν στο αποκορύφωμά τους και να βρεις μεθόδους μελέτης που θα λειτουργήσουν για εσένα. Πολλοί φοιτητές θεωρούν ότι είναι αποτελεσματικό να δομούν το πρόγραμμα μελέτης τους και να κάνουν διαλείμματα, όπως ένα γρήγορο τρέξιμο, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παρακολουθώντας μία ταινία. 


Να θυμάσαι πάντα τον τελικό σου στόχο. Κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια σε όλο τον κόσμο έχει διαφορετικές φιλοδοξίες. Γι’ αυτό κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να παραμείνεις στο δρόμο σου και να εργαστείς στους δικούς σου στόχους σπουδών. Πάνω από όλα όμως, να θυμάσαι ότι η καλή υγεία, συμβάλλει και στην καλή απόδοση στις σπουδές σου!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.