/ Blog / Η σημασία των soft skills
Η σημασία των soft skills

Η σημασία των soft skills

Soft Skills… Μπορεί να μην το έχεις ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα, αλλά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή της ζωής σου θα χρειαστει όχι μόνο να μάθεις τι είναι τα soft skills, αλλά και να καλλιεργήσεις μερικά από αυτά!

Τι είναι τα soft skills;

Τα soft skills είναι ένα πακέτο δεξιοτήτων που είναι βέβαιο ότι οι καθηγητές σου έχουν τονίσει επανειλημμένα τη σημασία τους. Τα soft skills σχετίζονται με την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων που θα σε βοηθήσουν να διαπρέψεις σε οποιοδήποτε περιβάλλον, εργασιακό ή ακαδημαϊκό. 

Τα soft skills είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που σε χαρακτηρίζουν και δείχνουν εξειδίκευση, καλλιτεχνία, πρωτοτυπία και αξιοπιστία. Ειδικότερα, μπορεί να αφορούν δεξιότητες που έχεις καλλιεργήσει και σε χαρακτηρίζουν, όπως:

  • Επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Ομαδικό πνεύμα εργασίας
  • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
  • Ηγεσία
  • Ικανότητα ανάληψης ευθυνών
  • Αποφασιστικότητα
  • Διαχείριση χρόνου 
  • Ικανότητα εργασίας υπό πίεση

Με λίγα λόγια, ως soft skill μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τρόπο που αλληλεπιδράς με τους συναδέλφους, τους συμφοιτητές, ακόμη και τους συμπαίκτες σου, σε ένα διαπροσωπικό περιβάλλον. 

Και φυσικά… όσο περισσότερο τα εξασκείς, τόσο το καλύτερο! 

Πώς θα αποκτήσω “soft skills”;

Αν έχεις την εντύπωση ότι επειδή χαρακτηρίζονται “soft” είναι και εύκολο να αποκτήσεις αυτές τις δεξιότητες, θα πρέπει να σου πούμε ότι δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Τα soft skills αποκτώνται μόνο με εμπειρία και χρόνο. Η βελτίωσή τους είναι επίσης χρονοβόρα, αλλά και πολύ σημαντική για την επιτυχία στην ανάπτυξη τους. 

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να διευθύνει μια επιχείρηση και να πετυχαίνεις το έργο σου, χωρίς τα απαραίτητα soft skills; Μια μελέτη του Harvard διαπίστωσε πρόσφατα ότι η επιτυχία κάποιου σε έναν χώρο εργασίας αποδίδεται κατά 85% στα soft skills και μόλις στο 15% στις τεχνικές δεξιότητες (hard skills). 

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα για το πώς οι ακαδημαϊκές σας επιδόσεις βοηθούν στην οικοδόμηση και την ενίσχυση αυτών των δεξιοτήτων και ναι, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να βάλετε soft skills στο βιογραφικό σας. 

Εάν χρειάζεσαι καθοδήγηση στην σύνταξη του βιογραφικού σου σημειώματος, οι σύμβουλοι και οι κειμενογράφοι της InstaPen μπορούν να σε βοηθήσουν! 

Κάνε την παραγγελία σου online και επίλεξε τον κατάλληλο συντάκτη για το βιογραφικό σου!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.