/ Blog / Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Master of Arts (MA) και Master of Science (MSc);
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Master of Arts (MA) και Master of Science (MSc);

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Master of Arts (MA) και Master of Science (MSc);

Πήρες το πτυχίο και ήρθε η στιγμή να επιλέξεις μεταπτυχιακό. Κάπου εκεί, ψάχνοντας διαπιστώνεις ότι πέραν της τεράστιας ποικιλίας μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπάρχουν και διαφορές στην ονομασία κάθε τίτλου μεταπτυχιακού. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τίτλοι σπουδών είναι το Master of Arts (ΜΑ) και το Master of Science (MSc). Σε γενικές γραμμές, οι διαφορές μεταξύ MSc και MA προκύπτουν από τις σχολές που αντιπροσωπεύουν. Σε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσουμε να εντοπίσεις τις διαφορές, για να κάνεις την ιδανική επιλογή για εσένα! 

Τι είναι τα Masters of Arts

Τα Masters of Arts συνήθως τα συναντάμε σε σχολές και τμήματα που σχετίζονται με τα προγράμματα σπουδών που υπάγονται στις Κοινωνικές Επιστήμες, τη Θεολογία και τα Arts Courses γενικότερα. 

Τι είναι τα Masters of Science

Τα Masters of Science αφορούν λιγότερο θεωρητικές και περισσότερες “τεχνικές” επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, η φυσική κλπ. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις προγραμμάτων με περιεχόμενο που βασίζεται σε πιο κοινωνικό ή ερευνητικό υπόβαθρο, το οποίο συνθέτει τη θεωρεία και στατιστικά στοιχεία ή την πρακτική εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται και πάλι για Masters of Science.

Τι να επιλέξω;

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι η επιλογή σου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις προοπτικές απασχόλησης σου στο μέλλον. Κάθε υποψήφιος εργοδότης σίγουρα θ’ αναμένει να διαθέτεις τον κατάλληλο τύπο Master για το πεδίο εργασίας, όπου ένα μεταπτυχιακό σου δίνει πάντα την επιλογή να επιλέξεις την κατεύθυνση σου. 

Μία ακόμη σημαντική διαφορά μεταξύ του ΜΑ και MSc είναι ότι ορισμένα Πανεπιστήμια, θα περιμένουν να έχεις σχετική εμπειρία, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή, πριν υποβάλεις την αίτηση σου. Για παράδειγμα, για να μπεις σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΑ, ενδέχεται να απαιτείται να διαθέτεις έστω και στοιχειώδη εργασιακή ή εθελοντική εμπειρία. Αντίστοιχα, η ακαδημαϊκή ή ερευνητική εμπειρία θα σε βοηθήσει σημαντικά για ένα πρόγραμμα MSc. 

Σε γενικές γραμμές πάντως, αυτό που ισχύει στις μέρες μας, είναι ότι η εξέλιξη των επιστημών και με η συγκεκριμενοποίηση των κλάδων γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Έτσι, συναντάμε προγράμματα σπουδών με πολλά διαφορετικά abbreviations όπως Med, MEng κ.α., ανάλογα με τον επιστημονικό κλάδο.

Εάν χρειάζεσαι καθοδήγηση στην εκπόνηση της πτυχιακής ή της διπλωματικής σου, οι εκπονητές της InstaPen μπορούν να σε βοηθήσουν! Κάνε την παραγγελία σου online και επίλεξε τον κατάλληλο συντάκτη για την εργασία σου!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.