/ Blog / Πότε θεωρείται κάποιος "Αιώνιος Φοιτητής";
Πότε θεωρείται κάποιος

Πότε θεωρείται κάποιος "Αιώνιος Φοιτητής";

Τι είναι ο "Αιώνιος Φοιτητής"; Η απάντηση εδώ έρχεται, μάλλον, ανάλογα με το ποιός την κάνει! Αν μόλις περάσεις τα 4 έτη οι γονείς σου σε χαρακτηρίσουν “αιώνιο φοιτητή” μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά μπορεί και όχι. Αν πάλι καθυστέρησες γιατί εργαζόσουν καθόλη τη διάρκεια των σπουδών και σου έχουν μείνει μερικά μαθήματα για πτυχίο, ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο δύσκολα για σενα. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:

Ποιος είναι ο “Αιώνιος Φοιτητής”;

«Αιώνιοι φοιτητές» ή… “career students” μπορούν να χαρακτηριστούν εκείνοι που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές και παράλληλα, έχουν υπερβεί σημαντικά το προβλεπόμενο χρονικό όριο φοίτησης του τμήματος τους. 

Αν νομίζεις ότι ο όρος έχει ελληνική σφραγίδα κάνεις λάθος!

Ο “αιώνιος φοιτητής” δεν είναι μοναδικό ελληνικό φαινόμενο, αλλά αντίθετα, συναντάται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κοινώς, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, υπάρχουν και αιώνιοι φοιτητές. 

Αξίζει δε να σημειώσουμε, ότι οι σχετικοί νόμοι οι οποίοι καθορίζουν το ανώτατο όριο φοίτησης, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν εφαρμοστεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις (ή να είσαι) φοιτητές που εγγράφονται σε ένα τμήμα, και παραμένουν σε αυτό για αόριστο χρονικό διάστημα. 

Γιατί υπάρχουν οι “αιώνιοι φοιτητές”;

Αν τώρα αναρωτιέσαι “γιατί υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές”, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι υπάρχουν πραγματικα΄δεκάδες παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν έναν σπουδαστή να γίνει “αιώνιος”. Τα πιο συνηθισμένα αίτια η απροθυμία συνέχισης των σπουδών, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η παράλληλη πλήρης απασχόληση και οι οικονομικές δυσκολίες. 

Αν αναρωτιέσαι τι ισχύει σήμερα…

Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως τον Ιανουάριο 2021 εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μέγιστη διάρκεια σπουδών με ανώτατη χρονική διάρκεια τα 6 έτη για 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα ΑΕΙ. Για προγράμματα πάνω από 4 χρόνια, η χρονική διάρκεια ορίστηκε κατά το μέγιστο σε άλλα 3 χρόνια. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι φοιτητές ή οι φοιτητές με προβλήματα υγείας προβλέπεται κατ' εξαίρεση υπέρβαση του ανώτατου χρόνου φοίτησης.

Αν σου έμειναν μερικές εργασίες για να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, ήρθε η στιγμή να λάβεις τα μέτρα σου! Οι εκπονητές της InstaPen μπορούν να σου παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις τις φοιτητικές σου εργασίες και να περάσεις τα τελευταία σου μαθήματα!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.