/ Blog / Πώς να κρατάς τις καλύτερες σημειώσεις
Πώς να κρατάς τις καλύτερες σημειώσεις

Πώς να κρατάς τις καλύτερες σημειώσεις

Ξέρουμε ότι το να κρατήσεις σημειώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος στη σχολή ή και μετά, μπορεί να σημαίνει το απόλυτο χάος για ‘σενα. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως ένα πράγμα: Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος ή κάποιο ειδικό εγχειρίδιο για το πώς να κρατήσεις τις ιδανικές σημειώσεις. Κάθε φοιτητής έχει τη δική του μεθοδολογία και αυτό που μπορεί να μην έχει νόημα για κάποιον μπορεί να είναι απολύτως λογικό για κάποιον άλλο. Οπότε, σε αυτό το άρθρο, εμείς θα σου δώσουμε μερικά βασικά βήματα για να κρατήσεις σημειώσεις στο μάθημα, αλλά να θυμάσαι ότι στο τέλος, εσύ θα βρεις τον τρόπο που σε εξυπηρετεί!

Κράτησε σύντομες και σαφείς σημειώσεις. 

Με λίγα λόγια, άκου περισσότερο και γράψε λιγότερο. Να θυμάσαι, ότι κρατάς σημειώσεις, δεν γράφεις βιβλίο! Δεν χρειάζεται να γράφεις κάθε λέξη που λέει ο καθηγητής σου. Κράτησε μόνο τα σημαντικά σημεία από τη διάλεξη και αν παρακολουθείς το μάθημα, θα ξέρεις πολύ εύκολα γιατί αυτό που σημείωσες είναι κάτι που πρέπει να θυμάσαι.

Δημιουργήστε πλάνο σημειώσεων. 

Στις σημειώσεις σου θα ήταν καλό να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Δημιούργησε σημειώσεις που θα έχουν μία χρονική σειρά, δηλαδή, από το σημείο Α στο σημείο Β στο σημείο Γ κ.τ.λ. Με αυτό τον τρόπο, θα βρεις τον σημαντικό «συνδετικό παράγοντα» που συνδέει κάθε σημείο με ένα άλλο. Αυτός ο τρόπος, θα σε διευκολύνει πολύ να θυμάσαι τι έχει ειπωθεί για το θέμα, σε μια κρίσιμη στιγμή που θα πρέπει να ξαναδείς τις σημειώσεις σου.

Αντάλλαξε σημειώσεις με συμφοιτητές. 

Η λήψη σημειώσεων αφορά την αποτύπωση της ουσίας της διάλεξης. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να εσύ να έχεις ερμηνεύσει ως σημαντικό, μπορεί να μην ισχύει για κάποιον άλλο. Η ανταλλαγή σημειώσεων με τους συμφοιτητές σου θα επιτρέψει σε εσένα και σε εκείνους, να εντοπίσετε σημεία που μπορεί να χάσατε ή που δεν κατανοήσατε ενδεχομένως σωστά, κατά τη διάρκεια της διάλεξης.

Χρησιμοποιήστε τεχνικές “χαρτογράφησης”

Πιθανόν να έχετε ακούσει για μια τέτοια προσέγγιση “χαρτογράφησης”. Όσον αφορά τη λήψη σημειώσεων, αυτό που κάνουμε συνήθως είναι ότι τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ως αποτέλεσμα, γίνεται δύσκολο να καταλάβουμε ποιο ήταν το κύριο σημείο της διάλεξης. Η τεχνική της χαρτογράφησης θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μία συνοπτική γραφή, κρατώντας σημειώσεις μόνο για τα απαραίτητα. Μετά το μάθημα, μπορείς φυσικά, να επεκτείνεις τις σημειώσεις σου προσθέτοντας νέες πληροφορίες από τη βιβλιογραφία του μαθήματος!

Απέφυγε τη χρήση τηλεφώνων ή laptops

Θα αναρωτιέσαι “τι πειράζει να κρατήσω τις σημειώσεις μου ψηφιακά;”. Λογική ερώτηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο θέμα των σημειώσεων, τείνουμε να κρατάμε την παραδοσιακή μέθοδο. Ο λόγος είναι απλός. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν χρησιμοποιούμε στυλό για να γράψουμε κάτι, τείνουμε να το θυμόμαστε ευκολότερα μετά! Οπότε keep your pen!

Αν ξέμεινες από σημειώσεις για το μάθημα και το μόνο που χρειάζεται για να το περάσεις είναι μία απαλλακτική εργασία, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Έλα στην InstaPen!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.