/ Blog / Τι είναι η Μελέτη Περίπτωσης (case study);
Τι είναι η Μελέτη Περίπτωσης (case study);

Τι είναι η Μελέτη Περίπτωσης (case study);

Στην πορεία της φοιτητικής σου ζωής ή της παράδοσης κάποιας ακαδημαϊκής εργασίας, σίγουρα άκουσες τον όρο “case study” ή ελληνιστί, την “μελέτη περίπτωσης”. Αυτό που ίσως δε γνώριζες, είναι ότι η μελέτη περίπτωσης συνιστά μία μέθοδο έρευνας και μάλιστα, με ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι έχει δεχθεί αυστηρές κριτικές από την επιστημονική κοινότητα για την εγκυρότητα της, την ίδια στιγμή που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βοηθητική σε ορισμένα ερευνητικά ζητήματα. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη μελέτη περίπτωσης συνέχισε να διαβάζεις!

Τι είναι η Μελέτη Περίπτωσης;

Η Μελέτη Περίπτωσης (case study) είναι η ερευνητική μέθοδος κατά την οποία εξετάζεται ένα φαινόμενο, από πολλές οπτικές γωνίες. Ο όρος «περίπτωση» αναφέρεται, είτε σε μία ατομική περίπτωση (άτομο, οργανισμός κ.τ.λ.), είτε αναφέρεται σε έναν περιορισμένο αριθμό φαινομένων του υπό διερεύνηση ζητήματος. 

Τι μέθοδος έρευνας είναι;

Είναι μία ποιοτική μέθοδος έρευνας, καθώς στη μελέτη περίπτωσης δεν απαιτείται η συγκέντρωση δεδομένων από μεγάλα δείγματα και δε μπορούν μέσω αυτής να γενικευθούν τα αποτελέσματα της μελέτης. Ωστόσο, χρησιμοποιείται για μια ευρεία κλίμακα ερευνητικών μεθόδων από πολλούς επιστημονικούς κλάδους. 

Είναι μία χρονοβόρα μέθοδος, που συνδυάζει την παρατήρηση, την καταγραφή και την ανάλυση του προβλήματος. Πολλές φορές συνδυάζεται και με άλλες ποιοτικές μεθόδους έρευνας όπως οι συνεντεύξεις και οι παρατηρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες τεχνικές ανάλογα με τη φύση της έρευνας, όπως ο διαμοιρασμός ερωτηματολογίου. 

Πού τη συναντάμε συχνότερα;

Η μελέτη περίπτωσης χρησιμοποιείται συχνότερα στην εκπαιδευτική έρευνα, αλλά και στις διοικητικές επιστήμες ή τις κλινικές μελέτες. Μπορεί να περιγράψει τόσο ένα άτομο ή οργανισμό, όσο και ένα γεγονός ή μία κατάσταση. Ειδικότερα, στοχεύει στη μελέτη ιδεών, αντιλήψεων ή δράσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η δημοσίευση της διατηρεί το απόρρητο συγκεκριμένων πληροφοριών που προκύπτουν από τα υποκείμενα της έρευνας. Γι’ αυτό το λόγο, επιλέγεται η κωδικοποίηση των υποκειμένων με τη κωδικών ονομάτων, ώστε να παραμένει απόρρητη η ταυτότητα των συμμετεχόντων. 

Η εν λόγω μέθοδος έρευνας, αναλύει σε βάθος την εξεταζόμενη περίπτωση και επιτρέπει στον ερευνητή να επικεντρωθεί σε αυτή και να μελετήσει τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται εντός της. Ο ερευνητής καλείται κατά κανόνα να παρατηρήσει τα χαρακτηριστικά της εξεταζόμενης μονάδας και με αυτό τον τρόπο, να αναλύσει συστηματικά τα πολυσχιδή φαινόμενα που τη συνθέτουν. Μερικά από τα πιο συχνά παραδείγματα πάνω στα οποία εξελίσσεται η μελέτη περίπτωσης, είναι η ανάλυση ενός οργανισμού όπως το σχολείο, αλλά και μία μικρότερη ομάδα υποκειμένων, όπως η σχολική τάξη, με βάση κάποια κοινά τους χαρακτηριστικά.

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου έρευνας;

Ένα από τα σημαντικά μειονεκτήματα της μελέτης περίπτωσης, είναι η αδυναμία γενίκευσης των συμπερασμάτων. Το δείγμα της έρευνας είναι πάντοτε περιορισμένο, επομένως δε θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτικό των άλλων υποκειμένων. Είναι επομένως δύσκολο να προκύψουν γενικά συμπεράσματα από μια μελέτη περίπτωσης ή η έρευνα να μπορεί να αναπαραχθεί με ακρίβεια, αφού κάθε περίπτωση θα είναι πάντοτε διαφορετική. 

Εάν ανέλαβες τη μελέτη περίπτωσης για την εκπόνηση της πτυχιακής ή διπλωματικής σου εργασίας, αλλά δε γνωρίζεις τα βήματα για την υλοποίηση της έρευνας, η ομάδα εκπονητών της InstaPen μπορούν να σε βοηθήσουν! Κάνε την Παραγγελία σου online και πάρε προσφορές!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.