/ Blog / Πρόλογος vs Εισαγωγή: Ποιές είναι οι διαφορές;
Πρόλογος vs Εισαγωγή: Ποιές είναι οι διαφορές;

Πρόλογος vs Εισαγωγή: Ποιές είναι οι διαφορές;

Ο πρόλογος και η εισαγωγή είναι τα δύο κεφάλαια που ταλαιπωρούν συχνότερα τους φοιτητές. Ο λόγος είναι ότι δε γνωρίζουν ποιές είναι οι μεταξύ τους διαφορές και επομένως, τι θα πρέπει να αναφέρουν σε κάθε περίπτωση. Με λίγα λόγια, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο “πρόλογος” συντάσσεται από το συγγραφέα, προλογίζοντας το έργο και τον τρόπο σύλληψης της ιδέας γύρω από αυτό. Η “εισαγωγή” από την άλλη, παρουσιάζει στον αναγνώστη τα κύρια θέματα του έργου. Αρκεί όμως αυτή η εξήγηση για να γράψεις τον πρόλογο και την εισαγωγή της εργασίας σου; Διάβασε αυτό το άρθρο για να μάθεις αναλυτικά ποιές είναι οι διαφορές και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει κάθε ένα από αυτά τα κεφάλαια στην πτυχιακή ή τη διπλωματική σου εργασία.

Τι είναι η Εισαγωγή;

Η εισαγωγή αποτελεί μία σύντομη περίληψη του έργου, ώστε ο αναγνώστης να πάρει μια ιδέα για το τι να περιμένει. Η εισαγωγή είναι ζωτικής σημασίας για το έργο, καθώς προσφέρει μίας μορφής περίληψη για το περιεχόμενο. Η εισαγωγή αρκεί, ώστε ο αναγνώστης να λάβει μία γενική εικόνα για το τι περιλαμβάνει η εργασία, αλλά και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του. Η εισαγωγή τοποθετείται κατά κανόνα λίγο πριν το πρώτο κεφάλαιο και θα πρέπει να συνταχθεί με τρόπο ελκυστικό και μη βαρετό, ώστε να παροτρύνει τον αναγνώστη στη συνολική ανάγνωση του έργου. Με δύο λόγια, καλείται να πείσει τον αναγνώστη ότι, το έργο αξίζει να διαβαστεί!

Τι είναι ο Πρόλογος;

Ο πρόλογος αφηγείται στους αναγνώστες την ιστορία του έργου ώστε να αποκτήσουν μία πρώτη εντύπωση τόσο για το περιεχόμενο του, όσο και για το συγγραφέα. Ειδικότερα, ο πρόλογος τοποθετείται πάντοτε πριν το κεφάλαιο “Εισαγωγή” και μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τα κίνητρα του συντάκτη και την γέννηση της ιδέας του, όσο και ευχαριστίες προς τους ανθρώπους που βοήθησαν να ολοκληρωθεί η συγγραφή. Μερικά από τα βασικά σημεία που επισημαίνονται στον πρόλογο είναι: 

  • Για ποιους λόγους συντάχθηκε το έργο 
  • Πώς γεννήθηκε η σύλληψη του θέματος
  • Τα κίνητρα του συγγραφέα
  • Πώς εξελίχθηκε η διαδικασία συγγραφής
  • Ποιές προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν
  • Ευχαριστίες προς όσους βοήθησαν

Ο πρόλογος θα πρέπει να θυμάσαι, ότι είναι σύντομος, ειδικά εάν ακολουθεί και ένα μικρό σε έκταση έργο. Δεν υπάρχει περιορισμός στην έκταση που θα πρέπει να υπηρετεί ο πρόλογος σου, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι να προσελκύσεις το ενδιαφέρον των αναγνωστών σου.

Σε τι διαφέρουν;


Όπως σου αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, η βασική διαφορά μεταξύ του προλόγου και της εισαγωγής είναι ότι το πρώτο, περιγράφει γιατί και πώς γράφτηκε η εργασία, ενώ το δεύτερο, παρουσιάζει τα κύρια θέματα του έργου και προετοιμάζει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να γνωρίζεις κατά την εκπόνηση της φοιτητικής σου εργασίας είναι ο πρόλογος είναι προαιρετικό μέρος του έργου σου. Δεν υποχρεούσαι σε καμία περίπτωση να εξιστορήσεις τους προσωπικούς λόγους για τους οποίους επίλεξες ένα θέμα, ούτε να εκφράσεις ευχαριστίες προς όσους σε υποστήριξαν. Αντίθετα, η εισαγωγή αποτελεί υποχρεωτικό μέρος της εργασίας σου. Σε αυτό το κεφάλαιο θα κληθείς να εισάγεις τον αναγνώστη στο θέμα του έργου σου, αλλά και να περιγράψεις τι θα διαβάσει σε κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάσαι ότι και τα δύο αυτά κεφάλαια αναφέρονται στην αρχή του εγγράφου, ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες της εργασίας σου πληροφορίες για το περιεχόμενο.

Δυσκολεύεσαι στη σύνταξη του προλόγου, της εισαγωγής ή ακόμη και μεγαλύτερου μέρους της πτυχιακής ή διπλωματικής σου εργασίας; Στην InstaPen θα βρεις εκατοντάδες έμπειρους εκπονητές και συντάκτες που θα σε βοηθήσουν να πεις όσα χρειάζεται για να κερδίσεις το αναγνωστικό σου κοινό και φυσικά, την επιτυχία της εργασίας σου! Κάνε την Παραγγελία σου online και πάρε προσφορές!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.