/ Blog / Πτυχιακή vs Διπλωματική: Πού διαφέρουν πραγματικά;
Πτυχιακή vs Διπλωματική: Πού διαφέρουν πραγματικά;

Πτυχιακή vs Διπλωματική: Πού διαφέρουν πραγματικά;

Αν και για τους περισσότερους είναι ξεκάθαρο, ότι η ετυμολογία των λέξεων μας οδηγεί στη διάκριση μεταξύ των δύο διατριβών, οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ πιο ουσιαστικές. Η διαφορά μεταξύ πτυχιακής και διπλωματικής δεν εντοπίζονται μόνο σε εκείνα που μαρτυρούν οι λέξεις, αλλά στο περιεχόμενο και την ακαδημαϊκή εμπειρία του ίδιου σπουδαστή. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά πού εντοπίζονται στην πραγματικότητα οι διαφορές μεταξύ πτυχιακής και διπλωματικής. Τι αλλάζει στην πραγματικότητα για τον σπουδαστή που καλείται να εκπονήσει δύο φαινομενικά παρόμοια έργα; Διάβασε το άρθρο και θα λυθούν όλες οι απορίες σου!

  1. Πτυχίο ή Δίπλωμα;

Για την απόκτηση ενός προπτυχιακού τίτλου σπουδών, απαιτείται (σχεδόν πάντα) η εκπόνηση μίας πτυχιακής εργασίας, ενώ για έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ζητείται η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διατριβής, γνωστή και ως διπλωματική εργασία. Ναι, το μεταπτυχιακό σου είναι ένα “δίπλωμα” που θα κατακτήσεις με αρκετό κόπο και αποτελεί την εξειδίκευση σου στο πεδίο των σπουδών που έχεις επιλέξει. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να είναι το ίδιο με μία πτυχιακή που εκπόνησης μόνος/η ή με παρέα στα πρώτα σου φοιτητικά χρόνια;

  1. Μικρή ή Μεγάλη έκταση;

Μία ακόμη σημαντική διαφορά, είναι ότι μία πτυχιακή εργασία έχει συνήθως έκταση 10.000 λέξεις ή περίπου 30-40 σελίδες, ενώ η διπλωματική μπορεί να φτάσει ακόμη και τη διπλάσια έκταση. Φυσικά, εδώ δεν πρόκειται για κάποιον κανόνα, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως. Το βιβλιογραφικό μέρος της διπλωματικής εργασίας καταλαμβάνει περίπου το 40% της συνολικής εργασίας, ενώ η ερευνητική διαδικασία το υπόλοιπο 60%. 

  1. Βιβλιογραφία ή έρευνα;

Υπάρχουν και οι πτυχιακές που ο καθηγητής σου θα απαιτήσει να κάνεις κάποιου είδους έρευνα (ποιοτική, ποσοτική ή μελέτη περίπτωσης), αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αντικείμενο των σπουδών σου. Η πιο συνηθισμένη όμως πτυχιακή εργασία, είναι αμιγώς βιβλιογραφική και αποτελεί μία σύνθεση άλλων ερευνών ή θεωριών. Η διπλωματική εργασία από την άλλη, πρέπει οπωσδήποτε να έχει και ένα πρωτότυπο ερευνητικό μέρος. Αυτό είναι άλλωστε που θα σε χαρακτηρίζει ως ερευνητή και ως απόφοιτο ενός μεταπτυχιακού διπλώματος.

  1. Προλαβαίνω ή δεν προλαβαίνω;

Ο χρόνος είναι σχετικός. Στην πτυχιακή εργασία όμως, είναι ακόμη περισσότερο, αφού η συγγραφή της συμπιέζεται στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των μαθημάτων, σε συνδυασμό με την εξεταστική και ασφαλώς, τη φοιτητική σου ζωή. Στο μεταπτυχιακό από την άλλη πλευρά, ο χρόνος που δίνεται για εκπόνηση της διπλωματικής διατριβής είναι ένα πλήρες εξάμηνο, ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στις πολλές και περισσότερο απαιτητικές διεργασίες της εκπόνησης.

Εάν χρειάζεσαι καθοδήγηση στην εκπόνηση της πτυχιακής ή της διπλωματικής σου εργασίας, οι εκπονητές της InstaPen μπορούν να σε βοηθήσουν! Κάνε την παραγγελία σου online και επίλεξε τον κατάλληλο συντάκτη για την εργασία σου!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.