/ Blog / Βιογραφικό Σημείωμα: 4+1 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις
Βιογραφικό Σημείωμα: 4+1 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Βιογραφικό Σημείωμα: 4+1 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Υπάρχουν μερικά λάθη στο βιογραφικό που, λίγο έως πολύ, όλοι έχουμε κάνει.To κακό με αυτά τα λάθη, είναι ότι οδηγούν το βιογραφικό στη λίστα με τα “αδιάβαστα” ή ακόμη χειρότερα, στον “κάδο ανακύκλωσης”. Σε περίπτωση που δε θέλεις να συμβεί το ίδιο και με το δικό σου βιογραφικό σημείωμα, διάβασε τα 4+1 συχνότερα λάθη που πρέπει να αποφύγεις. 

1. Περιόρισε την έκταση

Η μεγάλη έκταση στα βιογραφικά, είναι ένα ζήτημα που όλοι οι recruiters συναντούν πολύ συχνά και συνήθως, τα οδηγεί στον κάλαθο των αχρήστων. Ακόμη και αν έχεις πολλές σημαντικές πληροφορίες να μοιραστείς στο βιογραφικό σου, φρόντισε να τις “συμπιέσεις” σε μία έκταση όχι μεγαλύτερη από δύο σελίδες. Αν μάλιστα βρίσκεσαι στην αρχή της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πολυλογείς. Ακόμη και σε μία σελίδα, μπορείς να χωρέσεις με τη σωστή μορφοποίηση, όλα όσα χρειάζεται να ξέρει για εσένα ο recruiter, προκειμένου να σε καλέσει για συνέντευξη.

2. Έλεγξε την ορθογραφία.

Οκ, όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά οπωσδήποτε, όχι στο βιογραφικό σημείωμα. Ένα και μόνο τυπογραφικό ή ορθογραφικό λάθος στο βιογραφικό σου (ειδικά από εκείνα «που βγάζουν μάτι»), μπορεί να είναι αρκετό για να χάσεις τη δουλειά. Ο recruiter θα θεωρήσει κατά πάσα πιθανότητα ότι δεν έδωσες τη δέουσα σημασία στο βιογραφικό σου, κάτι που ενδεχομένως να σε χαρακτηρίζει και ως επαγγελματία. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τέτοιου είδους λάθη, είναι πάντοτε ένα δεύτερο μάτι που θα διαβάσει το βιογραφικό σου. 

3. Απέφυγε τις υπερβολές.

Προσπάθησε να μην υπερβάλεις για να κερδίσεις την προσοχή του υποψήφιου εργοδότη σου, γιατί όταν έρθει η στιγμή της συνέντευξης… η αλήθεια θα φανεί. Φρόντισε να είσαι ειλικρινής, ακόμη και αν δε διαθέτεις όλα τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση. Άλλωστε, μη ξεχνάς ότι πολλές φορές, οι εργοδότες αναζητούν ικανούς υποψήφιους με θέληση για μάθηση και όχι απαραίτητα “παντογνώστες”. 

4. Χρονολογικά κενά.

Μην αφήνεις ανεξήγητα χρονολογικά κενά στο βιογραφικό σου, τα οποία μπορεί να φανερώνουν μεγάλο διάστημα αποχής από την εργασία. Φυσικά, εξαιρούνται κενά που δικαιολογούνται επαρκώς, όπως το διάστημα των σπουδών ή της στρατιωτικής θητείας. Αν πάλι, πράγματι απείχες από το εργασιακό περιβάλλον για κάποιο καιρό, φρόντισε να καλύψεις το κενό με διάφορα “τεχνάσματα”, όπως εθελοντική εργασία ή κάποια απασχόληση άλλης μορφής, που θα αιτιολογεί επαρκώς την αποχή σου.

4+1. Διαδραστικό Βιογραφικό.

Η εποχή που στέλναμε έναν πίνακα του Microsoft Word με τις βασικές πληροφορίες για τον εαυτό μας, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι μοντέρνο και διαδραστικό, όπως απαιτεί η ψηφιακή εξέλιξη. Το πιο πιθανό είναι ότι το βιογραφικό σου θα διαβαστεί online. Οπότε, φρόντισε να παρουσιάζεις ένα clickable CV, με links που οδηγούν στο online portfolio ή το LinkedIn προφίλ σου, για να προωθήσεις ακόμη πιο αποτελεσματικά τον εαυτό σου και φυσικά, τη μέχρι σήμερα εμπειρία σου. 

Μήπως χρειάζεται μία καθοδήγηση στη σύνταξη του βιογραφικού σου σημειώματος; Οι έμπειροι συντάκτες βιογραφικών της InstaPen μπορούν να σε βοηθήσουν στην προσπάθεια σου να βρεις την κατάλληλη εργασία και ν’ απογειώσεις την καριέρα σου! Κάνε την παραγγελία σου online και με μόλις λίγα clicks, επίλεξε τον κατάλληλο συντάκτη βιογραφικού!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.