/ Blog / Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας σε Power Point: Τι να προσέξεις
Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας σε Power Point: Τι να προσέξεις

Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας σε Power Point: Τι να προσέξεις

Το βήμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς: τελείωσες την πτυχιακή σου! Ο δρόμος για το πτυχίο είναι ανοικτός, αρκεί να περάσεις ένα ακόμη τελευταίο εμπόδιο. Και το “εμπόδιο” αυτό δεν είναι άλλο, από την παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας. Για τους περισσότερους φοιτητές, αυτή τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Όχι μόνο διότι αγωνιούν για την προετοιμασία τους και το πρώτο “πώς θα στηθούν” την ώρα της παρουσίασης, αλλά και γιατί θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα πολυσέλιδο power point, με όλα τα σημαντικά σημεία της μελέτης τους. Σε αυτό το άρθρο, θα σου αποκαλύψουμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να έχεις μία επιτυχημένη παρουσίαση σε Power Point (ppt). 

Γράψε λίγα και καλά στην παρουσίαση.

Δε μπορείς να τα χωρέσεις όλα σε μερικές διαφάνειες του Power Point. Αυτό το έχεις κάνει ήδη, στην πτυχιακή σου εργασία. Στο Power Point θα πρέπει να είσαι σύντομος και κάθε διαφάνεια να είναι περιεκτική. Σε κάθε slide χρησιμοποίησε 5 με 6 γραμμές για να πεις αυτό που θέλεις. Η περισσότερη πληροφορία, θα έχει ως αποτέλεσμα να κουράσει το κοινό που ακούει και φυσικά, θα έχεις σπαταλήσει και εσύ πολύτιμο χρόνο. 

Χρησιμοποίησε απλή γραμματοσειρά. 

Η επιλογή της σωστής γραμματοσειράς είναι ένα από τα βασικά “κλειδιά” μιας επιτυχημένης παρουσίασης. Επίλεξε συνηθισμένες γραμματοσειρές όπως Arial, Times New Roman ή Sans Serif. Όσο κι αν η ανάγκη για δημιουργικότητα σε καλεί, προσπάθησε να την περιορίσεις γιατί δε θέλεις οι θεατές να δώσουν όλη τους την προσοχή στην εμφάνιση ή να μη μπορούν να διαβάσουν το περιεχόμενο. 

Δώσε το σωστό μέγεθος στο κείμενο.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της γραμματοσειράς που πρέπει να προσέξεις, είναι το μέγεθος που θα δώσεις στους χαρακτήρες. Φρόντισε το κείμενο σου να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να είναι ευκρινές και ευανάγνωστο και να μπορεί να διαβαστεί ακόμη και από εκείνον που κάθεται στην τελευταία σειρά. Μη ξεχνάς ότι το Power Point δεν είναι Word!

Μη γεμίζεις την παρουσίαση με χρώματα. 

Η αρμονική χρήση των χρωμάτων είναι σίγουρα ένα απαραίτητο στοιχείο για μία καλή παρουσίαση σε Power Point. Αυτό σημαίνει ότι δε θα βοηθήσει να βάλεις περισσότερα από 2-3 χρώματα στις γραμματοσειρές σου. Κράτησε ένα χρώμα για το κυρίως κείμενο και ένα δεύτερο, σε περίπτωση που θέλεις να τονίσεις κάποια έννοια ή σημαντική πρόταση. 

Περιόρισε τη χρήση εικόνων. 

Η σωστή παρουσίαση θα πρέπει να έχει ασφαλώς εικόνες, αρκεί να μην το παρακάνεις. Βοήθησε το Power Point σου να “ζωντανέψει” στα μάτια των θεατών του, χρησιμοποιώντας το πολύ μία εικόνα ανά slide. Θυμήσου ακόμη, ότι αν χρησιμοποιείς διάφορα visuals, καλό είναι να μην συνδυάζονται και με μία εικόνα στην ίδια διαφάνεια. Το μόνο που θα καταφέρεις, είναι οι θεατές σου, να μη ξέρουν πού να εστιάσουν την προσοχή τους. 

Δώσε προσοχή στις μεταβάσεις.

Οι μεταβάσεις ανάμεσα στα slides είναι σημαντικές για να δώσεις κίνηση και ενέργεια στην παρουσίαση σου. Ωστόσο, δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις πολύ ειδικά εφέ που θα είναι υπερβολικά. Μία κίνηση των slides fade in, fade out ή κύλιση προς τα δεξιά / αριστερά, είναι αρκετή για μία ποιοτική και ταυτόχρονα ευχάριστη παρουσίαση Power Point. 

Χρειάζεσαι μία εντυπωσιακή παρουσίαση για την πτυχιακή σου;

Εάν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις με την παρουσίαση της πτυχιακής σου εργασίας σε Power Point, οι εκπονητές της InstaPen είναι εδώ για να σε βοηθήσουν! Μπορούμε να σου προσφέρουμε μία ελκυστική, συνοπτική και κατανοητή για κάθε αναγνώστη παρουσίαση της εργασίας σου, για να εξασφαλίσεις το καλύτερο αποτέλεσμα για την πτυχιακή σου!

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υποβάλλεις την παραγγελία σου εύκολα και δωρεάν και σύντομα θα λάβεις προσφορές απευθείας από τους εκπονητές μας. Μόλις το έργο σου ολοκληρωθεί, θα πραγματοποιήσουμε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο λογοκλοπής, ώστε να μην ανησυχείς για τη γνησιότητα του έργου σου.

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.