/ Blog / Βιβλιογραφική Ανασκόπηση vs Επισκόπηση: Υπάρχει διαφορά;
Βιβλιογραφική Ανασκόπηση vs Επισκόπηση: Υπάρχει διαφορά;

Βιβλιογραφική Ανασκόπηση vs Επισκόπηση: Υπάρχει διαφορά;

Για τους περισσότερους φοιτητές, ακόμη και εκείνους που βρίσκονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, οι διαφορές μεταξύ βιβλιογραφικής επισκόπησης και βιβλιογραφικής ανασκόπησης δεν είναι ξεκάθαρες. Οι περισσότεροι έχουν στη σκέψη τους ότι η μελέτη της βιβλιογραφίας και η καταγραφή της, σε συνδυασμό με την ανάλυση, αρκούν για να συνταχθεί το θεωρητικό μέρος μιας πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας. Αυτός μάλιστα είναι συχνά και ο λόγος, που επιλέγουν μία αμιγώς βιβλιογραφική εργασία για την ολοκλήρωση του σπουδών τους σε προπτυχιακό επίπεδο. Στην πραγματικότητα όμως, η διαφορά μεταξύ ανασκόπησης και επισκόπησης της βιβλιογραφίας έγκειται στον τρόπο συλλέγονται, μελετώνται και τελικά, παρουσιάζονται πληροφορίες. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε αναλυτικά ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο ερευνητικών μεθόδων.

Τι είναι η Βιβλιογραφική Επισκόπηση;

Με τον όρο βιβλιογραφική επισκόπηση, αναφερόμαστε στη συνολική εξέταση της υπό μελέτης βιβλιογραφίας, προκειμένου να διερευνήσουμε ένα επιστημονικό ζήτημα ή ερώτημα. Ο ερευνητής που εκπονεί μία βιβλιογραφική επισκόπηση, καλείται να μελετήσει, να εξετάσει και τέλος, ν’ ανακεφαλαιώσει τη βιβλιογραφία που έχει μελετήσει για το θέμα της έρευνας του. 

Το πρώτο βήμα που απαιτείται για την υλοποίηση αυτής της ερευνητικής διαδικασίας είναι η επιλογή της βιβλιογραφίας που θα εξεταστεί. Στη συνέχεια, ο ερευνητής θα πρέπει να κατανοήσει το περιεχόμενο της εκάστοτε ερευνητικής πηγής, να την αξιολογήσει και να σχολιάσει ξεχωριστά. Ο σχολιασμός μπορεί να είναι σύντομος (100-200 λέξεις) ή περισσότερο εκτενής (1000-1200 λέξεις), ανάλογα με το πόσες πηγές έχουν επιλεγεί προς σχολιασμό.

Τι είναι η Βιβλιογραφική Ανασκόπηση;

Με τον όρο βιβλιογραφική ανασκόπηση, εννοούμε την προπαρασκευαστική φάση κατά τη διεξαγωγή μιας (βιβλιογραφικής) έρευνας. Πρόκειται για τη διαδικασία που υλοποιείται πριν ξεκινήσει η ερευνητική μέθοδος και ολοκληρώνεται με τη συγγραφή της επιστημονικής μελέτης. 

Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι με την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, εννοείται εκείνη η διεξοδική και εξαντλητική διερεύνηση του υπό μελέτη θέματος. Ειδικότερα, διερευνώνται πλήρως όλα τα ερευνητικά μελετήματα, καθώς και οι πληροφορίες που προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα κάθε ένα από αυτά, ενώ στο τέλος, πραγματοποιείται μία συστηματική καταγραφή της βιβλιογραφίας. 

Ποιά είναι η διαφορά;

Με δύο λόγια μπορούμε να πούμε ότι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας είναι η μέθοδος με την οποία συνοψίζονται και αναλύονται όλες οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από διαφορετικές πηγές. Οι βιβλιογραφικές πηγές αναλύονται όλες μαζί, συνδυαστικά και ταυτόχρονα, σε ένα κείμενο που θα εξετάζει τη μεταξύ τους σχέση. Αντίθετα, κατά τη μέθοδο της βιβλιογραφικής επισκόπησης, ο ερευνητής μπορεί να μελετήσει κάθε πηγή ξεχωριστά και με συστηματικό τρόπο να καταγράψει τις συγκλίσεις αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ των ερευνητών που εξετάζονται.

Η επιτυχία μιας βιβλιογραφικής έρευνας εξαρτάται αφενός από την αναζήτηση και τον εντοπισμό της κατάλληλης βιβλιογραφίας και αφετέρου, από την αυθεντική και χωρίς αλλοιώσεις παρουσίαση της. Η συνθετική ικανότητα του ερευνητή είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσει με σωστό και πλήρη τρόπο την βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Αν έχεις δυσκολίες με την εκπόνηση της βιβλιογραφικής επισκόπησης ή ανασκόπησης της εργασίας σου, μη χάνεις λεπτό! Επικοινώνησε με τους εκπονητές της InstaPen για να σε βοηθήσουν να γράψεις μία βιβλιογραφική έρευνα όπως πρέπει! Κάνε την Παραγγελία σου online και πάρε προσφορές!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.