/ Blog / Loci Method: Τεχνική ενίσχυσης της μνήμης
Loci Method: Τεχνική ενίσχυσης της μνήμης

Loci Method: Τεχνική ενίσχυσης της μνήμης

Χωρίς μια αποτελεσματική μέθοδο μελέτης και τη σωστή συγκέντρωση, η απομνημόνευση αμέτρητων πληροφοριών μπορεί να γίνει πραγματικά πολύ δύσκολη. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε τις δεξιότητες ενίσχυσης της μνήμης για να επιταχύνουμε τη διαδικασία μάθησης. Καλή η σοκολάτα, αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένες πιο αποτελεσματικές τεχνικές ενίσχυσης της μνήμης, που είμαστε σίγουρα ότι σε αυτή την εξεταστική θα τις χρειαστείς! Η μέθοδος Loci, είναι μία τέτοια τεχνική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τη χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ρήτορες, ώστε να απομνημονεύουν τους λόγους τους. Ας δούμε, πώς λειτουργεί και πώς θα σου φανεί χρήσιμη στην επόμενη εξεταστική. 


Το "Loci" είναι μια λατινική λέξη που σημαίνει "τόπος". Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ρήτορες, προκειμένου να θυμούνται τους λόγους τους. Η τεχνική Loci είναι εξαιρετική για να την εφαρμόσεις τόσο στις σπουδές σου, όσο και στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα όταν πρέπει να κάνεις μια δημόσια ομιλία. 


Για να εφαρμόσεις την τεχνική loci θα πρέπει πρώτα να σκεφτείς ένα μέρος ή ένα δρομολόγιο που μπορείτε να οραματιστεις στο μυαλό σου. Κάθε μέρος που έχει ξεκάθαρα ορόσημα, αρκεί για να εφαρμόσεις την τεχνική. Αφού προσδιορίσεις την τοποθεσία και τα σημεία αναφοράς που θα σε οδηγήσουν εκεί, θα πρέπει να προχωρήσεις στη συσχέτιση των σημείων αναφοράς με τις πληροφορίες για να τις απομνημονεύσεις. Οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε «λέξεις-κλειδιά». 


Η φαντασία είναι το παν σε αυτήν την τεχνική: μόλις ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές ενέργειες, φαντάσου τον εαυτό σου στο πρώτο μέρος του ταξιδιού και συσχέτισε την πρώτη λέξη-κλειδί που ταυτίζεται με αυτή. Συνέχισε με αυτόν τον τρόπο σε όλα τα στάδια της διαδρομής σου, συνεχίζοντας τη συσχέτιση με τις υπόλοιπες λέξεις-κλειδιά. 


Όταν θα κληθείς να αναθεωρήσεις το κεφάλαιο που μόλις μελέτησες ή όταν προχωρήσεις σε μια προφορική παρουσίαση, θα πρέπει να επαναλάβεις όλα τα στάδια της διαδρομής, ανακαλώντας τις βασικές έννοιες που έχεις συσχετίσει με αυτά. Η μέθοδος Loci δεν είναι παρά μία μέθοδος αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών από τη μνήμη μας, η οποία μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας και παραμένει μία αδιαμφισβήτητη εξάσκηση του νου.


Να θυμάσαι όμως, ότι η οργάνωση και ο σχεδιασμός βρίσκονται στη βάση μιας επιτυχημένης μελέτης: οργάνωσε το χρόνο σου, διαιρώντας το προς μελέτη πρόγραμμα σε αρκετές ημέρες και στη συνέχεια υπολόγισε το χρόνο που θα αφιερώσεις σε κάθε κεφάλαιο ή ολόκληρο μάθημα. 


Ταυτόχρονα, φρόντισε να κάνεις συχνά διαλείμματα. Είναι καλύτερα να ξεκινήσεις τη μελέτη σου από νωρίς καθημερινά, παρά να διαβάσεις συνεχώς λίγο πριν την εξεταστική. Διασκέδασε αφιερώνοντας χρόνο στις δραστηριότητες που σου αρέσουν και πέρασε χρόνο με φίλους. Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι απενεργοποίησης των σκέψεων σου και θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις στην εξεταστικη με ισχυρότερο κίνητρο!

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.