/ Blog / Αναζητώντας την ισορροπία στη φοιτητική ζωή
Αναζητώντας την ισορροπία στη φοιτητική ζωή

Αναζητώντας την ισορροπία στη φοιτητική ζωή

Από τη στιγμή που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων και αναρτείται το όνομα σου στους “επιτυχόντες” της σχολής, ξέρεις ότι πλέον μια τεράστια δέσμευση σε περιμένει! Η διαχείριση του χρόνου είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα και είναι ολοένα και πιο απαραίτητη στη σύγχρονη κοινωνία. Η οργάνωση είναι ακόμα πιο σημαντική για όσους σπουδάζουν και εργάζονται ταυτόχρονα. Για να σε βοηθήσουμε, γράψαμε μερικούς τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις μια ισορροπία στην φοιτητική σου ζωή, χωρίς να στερηθείς ούτε από το διάβασμα, ούτε από την εργασία και φυσικά, ούτε από τη διασκέδαση σου.


Πριν ξεκινήσουμε με μερικούς τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν στην αναζήτηση της χαμένης ισορροπίας, θα πρέπει εσύ πρώτα απ’ όλους να απευθύνεις μερικές βασικές ερωτήσεις στον εαυτό σου (οι οποίες πρέπει να γίνουν ακόμη και πριν δώσεις πανελλήνιες, αλλά αν δεν το έχεις ήδη κάνει, ποτέ δεν είναι αργά). 


Τι θέλω πραγματικά να κάνω στη ζωή μου; Γιατί θέλω να πάρω πτυχίο; Μου αρέσει αυτό που πρόκειται να σπουδάσω και θα είναι χρήσιμο για αυτό που θέλω να γίνω; 


Οι απαντήσεις σου θα σε οδηγήσουν να καταλάβεις εάν ένα πτυχίο θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους μελλοντικούς σου στόχους. Αν αποφασίσεις ότι οι σπουδές είναι ο δρόμος για να οδηγηθείς στο στόχο σου, τότε οπωσδήποτε οι παρακάτω συμβουλές θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν.


1. Μάθετε να ακους τον εαυτό σου 


Εάν αποφάσισες να μπεις στο χορό της φοιτητικής ζωής, μπορείς να δεις αυτό το ταξίδι είτε ως “διασκέδαση”, είτε ως “θυσία”. Αν το βλέπεις με τη δεύτερη εκδοχή, να θυμάσαι, ότι το κάνεις αυτή τη «θυσία» είναι για τη δική σου ευτυχία. Οι σπουδές και η εργασία είναι επενδύσεις στον εαυτό σου και στο μέλλον σου. Είναι απαραίτητο να βρεις μια δουλειά που να σε ικανοποιεί και να εργαστείς σε αυτό που πραγματικά απολαμβάνεις. Ποτέ μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δεν θέλει, απλώς για να κάνεις κάποιον άλλον ευτυχισμένο. 


2. Βελτίωσε τις οργανωτικές σου δεξιότητες 


Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις, είναι να δημιουργήσεις ένα ημερολόγιο μελέτης. Το κίνητρο και η οργάνωση είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Ένα σημαντικό και απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να προγραμματίσεις τη μελέτη σου, δημιουργώντας ένα χρονοδιάγραμμα με τη μελέτη του μαθήματος ανά κεφάλαιο. Καθόρισε ένα σχέδιο μελέτης για κάθε κεφάλαιο και εφάρμοσε το από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτό θα ενισχύσει την παραγωγικότητα σου και θα αποφύγεις τη σπατάλη χρόνου. 


3. Βρες το ρυθμό μελέτης σου


Οι ώρες για ξεκούραση και διασκέδαση, θα πρέπει πάντα ν’ αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων προς τον εαυτό σου. Η έλλειψη ξεκούρασης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απομνημόνευσης και με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνει την απόδοσή σου στη μελέτη και την εργασία. Προσπαθησε να εντοπίσεις ποιες ώρες της ημέρας λειτουργούν καλύτερα για εσένα και όρισε ένα πρόγραμμα μελέτης. Κινήσου ευέλικτα, μην απογοητεύεσαι όταν δεν μπορείς να ακολουθείς το πρόγραμμα σου και διαμόρφωσε το, όταν είναι απαραίτητο. Το να μετατρέψεις τα εμπόδια σε ευκαιρίες είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα στο διάβασμα, αλλά και στη ζωή γενικότερα. 


4. Μην κυνηγάς την τελειότητα 


Εστίασε στον εαυτό σου και όχι μόνο στο να πάρεις τους υψηλότερους δυνατούς βαθμούς. Πάνω απ' όλα, προσπάθησε να μην συγκρίνεις τα αποτελέσματά σου με αυτά των συμφοιτητών σου. Ο καθένας έχει διαφορετικές δεσμεύσεις προς τον εαυτό του και διαφορετικούς ρυθμούς, επομένως δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι ούτε κατώτερα, ούτε λιγότερο ικανός/ή δεν τα πας τόσο όσο περίμενες. Αποδέξου τι περιστάσεις που αντιμετωπίζεις και αναγνώρισε στον εαυτό σου ότι έχεις καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια στις σπουδές σου. Με λίγα λόγια, απόφυγε την τελειομανία και αποδέξου τα όριά σου. 


Όλα τα βήματα, όσο μικρά κι αν είναι, σε φέρνουν πιο κοντά στον στόχο της αποφοίτησής σου! 

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.