/ Blog / 3+1 Συμβουλές μελέτης για να διατηρήσετε ένα κίνητρο αυτά τα Χριστούγεννα
3+1 Συμβουλές μελέτης για να διατηρήσετε ένα κίνητρο αυτά τα Χριστούγεννα

3+1 Συμβουλές μελέτης για να διατηρήσετε ένα κίνητρο αυτά τα Χριστούγεννα

Τι έχεις στο μυαλό σου αυτά τα Χριστούγεννα; Για τους περισσότερους φοιτητές σε ολόκληρο τον κόσμο, τα Χριστούγεννα σημαίνουν επιστροφή στο σπίτι και ποιοτικός οικογενειακός χρόνος. Φυσικά, δίνοντας και ανοίγοντας δώρα, βλέποντας ταινίες και απολαμβάνοντας λίγο σπιτικό φαγητό. Υπό αυτές τις συνθήκες, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε μέσα στις γιορτές είναι να μελετήσουμε για τη σχολή. Λοιπόν, μπαίνοντας στο πνεύμα των Χριστουγέννων, θα θέλαμε να σας κάνουμε ένα μικρό δώρο: 3+1 Συμβουλές μελέτης για να διατηρήσετε ένα κίνητρο αυτά τα Χριστούγεννα. Είστε έτοιμοι να ενισχύσετε τις δεξιότητες μελέτης και τα κίνητρά σας; 


Συμβουλή 1: Επιβράβευσε τον εαυτό σου!

Τίποτα δεν δίνει καλύτερο κίνητρο στον εαυτό μας, από το να προσφέρουμε μία επιβράβευση όταν κάνουμε κάτι σωστά. Και το «σωστό» σε αυτή την περίπτωση, είναι η μελέτη. Αν κάνεις την έρευνα για την πτυχιακή σου, διαβάζεις διάφορα κεφάλαια για την εξεταστική ή έχεις δύσκολες εργασίες να βγάλεις εις πέρας μέσα στις γιορτές, σου συνιστούμε να σκεφτείς ποιά θα ήθελες να είναι η ανταμοιβή σου, μόλις τελειώσεις. Γράψτο σε ένα post-it και κράτησε το στο γραφείο σου για να σε ενθαρρύνει. Μία καλή ιδέα είναι: “Διάβασε 30 σελίδες για ένα επεισόδιο στο Netflix”. Μόλις τελειώσεις, δεν έχεις παρά να διεκδήσεις τε το βραβείο σου!


Συμβουλή 2: Μάθε λίγα αλλά καλά

Οι έρευνες δείχνουν ότι ξεχνάμε το 80% αυτών που μαθαίνουμε. Αυτό σημαίνει ότι αν μαθαίνεις ένα εκατομμύριο πράγματα ταυτόχρονα, είναι πιθανό να τα ξεχάσεις. Καλύτερα παρ’ το αργά και συνέχισε το διάβασμα σου συγκρατώντας μικρές αλλά σημαντικές γνώσεις, που θα σε βοηθήσουν πραγματικά. Σου προτείνουμε μάλιστα, να ενισχύσεις την ικανότητα τη μνήμης σου με γνωστικές τεχνικές και είναι βέβαιο ότι θα έχεις ένα πιο αποδοτικό διάβασμα φέτος τα Χριστούγεννα.


Συμβουλή 3: Ψάξου!

Σοβαρά τώρα, το να αναρωτιέσαι γιατί έχεις αποθαρρυνθεί από το διάβασμα, σε βοηθά να εντοπίσεις πιο γρήγορα το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι φοιτητές δεν μελετούν τα Χριστούγεννα, αν και η εξεταστική είναι προ των πυλών. Εκτός από τα προφανή, όπως τα πάρτι και η χαλάρωση, υπάρχουν δύσκολες εργασίες, άγχος, κούραση ή απλά η περίπτωση να θέλεις ένα διάλειμμα. Μόλις καταλάβεις τι σε εμποδίζει να μελετήσεις, αναρωτήσου και τι θα παρακινήσει να ολοκληρώσεις μια εργασία. Είναι η επιτυχία; Το λιγότερο άγχος την Πρωτοχρονιά; Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό, μπορεί να είναι όλο το κίνητρο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να μελετάς.


Συμβουλή 4: Πάρε το χρόνο σου 

Γνωρίζουμε ότι οι λέξεις Χριστούγεννα και μελέτη είναι αντίθετες. Να θυμάσαι ότι οι διακοπές και η εξεταστική που ακολουθεί, δεν είναι αγώνας δρόμου. Η βιασύνη είναι σημάδι αποθάρρυνσης και δεν κάνεις καλό στον εαυτό σου αν χάνεις τη συγκέντρωση σου από το άγχος να προλάβεις. Επομένως, μην βιάζεσαι να ξεμπερδέψεις με τα μαθήματα, ειδικά εάν τα έχεις επιλέξει γιατί σου άρεσαν πραγματικά. Αφιέρωσε χρόνο όταν κάνεις έρευνα, μελέτησε με ηρεμία σε ένα γιορτινό και χαλαρό κλίμα, σχεδίασε το πρόγραμμα μελέτης σου. 


Και, φυσικά, αναζήτησε τη σωστή ισορροπία για τον εαυτό σου! Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, ο υπερβολικά ελεύθερος χρόνος και η έλλειψη χρόνου μελέτης μπορεί να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα. Έτσι, ενώ απολαμβάνεις την προετοιμασία της Πρωτοχρονιάς, γιατί να μην συμβουλευτείς το το χρονοδιάγραμμά σου για να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; 

Είσαι φοιτητής; Κάνε εγγραφή και ανέβασε δωρεάν την εργασία σου.


Έχεις εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών; Join us!.